Tabu
Image default
CULTURE Slider

Noul Bauhaus ⎢ Uniunea Europeană lansează un site pentru promovarea unui nou proiect de arhitectură urbană

Noul proiect al Uniunii Europene, numit după celebra școală germană de arhitectură și design din anii 1920 (Bauhaus), își propune să promoveze valori ca durabilitatea, coerența estetică și deschiderea față de toate culturile din spațiul european. 

Noul Bauhaus european

La mai bine de un secol de la fondarea mișcării Bauhaus de către arhitectul german Walter Gropius, Comisia Europeană a demarat luni prima fază a proiectului Noul Bauhaus european

Inaugurat cu această ocazie, site-ul dedicat proiectului va viza o colaborare la nivel european între toți artiștii, arhitecții, inginerii, oamenii de știință, antreprenorii, studenții și restul persoanelor interesate să participe la redefinirea arhitecturii urbane din statele membre ale UE. 

Botezat după cea mai influentă școala germană de arhitectură și design a secolului al XX-lea, Noul Bauhaus european își propune să pună în aplicare obiectivele  Pactului Verde, conform declarațiilor președintei Comisiei Europeene, Ursula von der Leyen, care a anunțat lansarea proiectului în luna septembrie a anului precedent.

Totodată, comisarul european Mariya Gabriel care se ocupă de domeniul culturii și al inovației, a anunțat că în cadrul proiectului va exista și un concurs cu premii, a cărui primă ediție va fi lansată înaintea acestei veri. 

În 2021, concursul se va concentra pe reinventarea și reabilitarea unor clădiri, spații publice, practici și metode existente. Fiecare laureat va primi 30 000 de euro și tot sprijinul de a realiza fie un documentar, fie o expoziție despre proiectul său. Concursurile ulterioare se vor axa, în principal, pe proiecte inovative de arhitectură. 

Un nume controversat?

Numele de „Noul Bauhaus european” nu a fost îmbrățișat cu entuziasm în unanimitate. O petiție demarată în Pays-Bas, Franța, și semnată de artiști, profesori și cercetători reproșează faptul că numele nu este „inclusiv”. 

Aceștia sunt  de părere că termenul face referire la o mișcare „prea occidentală și eurocentrică”. „Nu numele este cel important, ci conceptul.”, a replicat comisarul european Elisa Ferreira, responsabila reformelor și coeziunii viziunii de la nivelul UE. 

Aceasta a subliniat că proiectul face referire la un demers interdisciplinar pentru „o operă mai aproape de populația Pactului verde”, care subsumează noțiuni-cheie ca „incluziunea, durabilitatea și estetica”

Această fază de concepție ar trebui să conducă la deschiderea programată toamna viitoare a „propunerilor vizând concretizarea ideilor noului Bauhaus european în cel puțin trei locuri din statele membre ale UE, grație utilizării fondurilor UE la nivel național și regional”, se menționează în comunicatul Comisiei Europeene. 

sursa: Le Figaro

ARTICOLE SIMILARE

Regina Rania a Iordaniei și Melania Trump, „duel” stilistic la Casa Albă

Andreea Damian

Cristina Cepraga a ratat un proiect în România și a rămas blocată aici

Tabu Tabu

Un CUTREMUR si multe lucruri bizare

realitatea

Meghan Markle şi prinţul Harry încalcă din nou tradiția. Regina e supărată foc!

Andreea Damian

Selly și colegii lui de trupă au filmat videoclip pe un vas

Tabu Tabu

Spovedanie la Odeon

realitatea

Scrie un comentariu