Home > Agenda > NOUL PAPA vine din Argentina – JORGE MARIO BERGOGLIO

NOUL PAPA vine din Argentina – JORGE MARIO BERGOGLIO

JORGE MARIO BERGOGLIO a fost ales cel de-al 266-lea papă al Bisericii Catolice. Noul suveran pontif, un cardinal argentinian, se va numi PAPA FRANCISC I şi este primul lider al Bisericii Catolice care vine din exteriorul continentului european în mai bine de un mileniu şi este primul pontif sud-american din istorie.

În vârstă de 76 de ani, JORGE MARIO BERGOGLIO, PAPA FRANCISC I, provine dintr-o familie de italieni din Argentina. O altă premieră pe care o stabileşte PAPA FRANCISC I este aceea că este primul suveran pontif iezuit, un ordin religios ale cărui baze au fost puse în secolul al XV-lea de către Ignaţiu de Loyola. De altfel, nu se ştie după al cui nume a decis NOUL PAPĂ, JORGE MARIO BERGOGLIO, să se numească PAPA FRANCISC I- fie după Francisc de Assisi, fie după sfântul iezuit Francisc Xavier.

Noul Suveran Pontif, Jorge Mario Bergoglio, s-a nascut la 17 decembrie 1936 in Argentina. A devenit Arhiepiscop de Buenos Aires in 1998, iar in 2001 a fost ridicat la rangul de cardinal, conform Wikipedia.
Dupa ce a absolvit seminarul din Villa Devoto, Bergoglio a intrat in Societatea lui Isus, la 11 martie 1958. A obtinut licenta in filosofie la Maximo Colegio San Jose din orasul San Miguel, apoi a predat literatura si psihologia. A fost hirotonisit la 13 decembrie 1969 de catre Arhiepiscopul Ramon Jose Castellano.
Impresionati de abilitatile sale de conducator, Societatea lui Isus l-a promovat pe Bergoglio pana in functia de rector al seminarului din San Miguel.
In calitate de cardinal, a ocupat mai multe pozitii administrative, devenind membru al Comisiei pentru America Latina si al Consiliului Familiei. S-a facut cunoscut prin smerenia sa, conservatorismul doctrinar si angajamentul fata de justitia sociala. Traieste intr-o locuinta mica, a renuntat la limuzina cu sofer in favoarea transportului in comun si isi gateste singur.
La moartea Papei Ioan Paul al II-lea, Jose Mario Bergoglio a fost considerat “papabil” si a participat la conclavul din anul 2005, in care a fost ales Papa Benedict al XVI-lea.
In 2010, Jose Mario Bergoglio s-a opus cu fermitate legalizarii casatoriilor intre homosexuali in Argentina, unde avortul este interzis si a protestat impotriva schimbarii dreptului acordat transsexualilor de a-si schimba sexul. In septembrie 2012, acesta a criticat preotii care refuza sa-si boteze copiii nascuti in afara casatoriei, numindu-i “ipocriti”.
Un fum alb a iesit miercuri seara din cosul Capelei Sixtine, semnificand faptul ca Biserica Catolica are un nou papa.
Clopotele Basilicii Sfantul Petru au inceput sa rasune, confirmand alegerea celui de-al 266-lea papa din istoria Bisericii Catolice, dupa demisia istorica a lui Benedict al XVI-lea.

Articole asemanatoare
CM de Fotbal 2018 din Rusia: meciurile și protestele ultimelor zile
Noul PAPA va fi brazilian, african sau italian!
Totul este APĂ (FOTO)
Maria Dinulescu duce filmul românesc în Americi

Comenteaza acest articol

NOUL PAPA vine din Argentina – JORGE MARIO BERGOGLIO

by   1 min
0