Tabu
Image default
LIFESTYLE Psihologie Slider

Nu ești singurul: cum să supraviețuiești unui șef oribil

Să lucrezi în subordinea unui șef îngrozitor îți poate distruge sănătatea mintală. Dar există modalități să te protejezi de un astfel de tiran.

Potrivit dr. Gary Namie, directorul Workplace Bullying Institute, există 25 de obiceiuri comune care pot defini un șef oribil. Din această listă, majoritatea șefilor răi amestecă mai multe trăsături urâte. Unii șefi, spre exemplu își schimbă repede dispoziția, urlă la angajați ba chiar aruncă cu lucruri în ei. nu trece mult timp până când stresul începe să-ți afecteze viața personală. Un șef îngrozitor îți distruge viața de familie, deoarece te descarci pe soț și copii de toate emoțiile negative pe care le aduni pe parcursul unei zile de muncă. La final ajungi să-ți dai demisia pentru că nu mai poți rezista că muncești cu stres și sub tensiune. E cea mai bună decizie, dar nu trebuie să lași să se ajungă aici!

Din păcate, mai mult de jumătate din angajați susțin că au părăsit un loc de muncă din cauza unui șef îngrozitor.

Un studiu din anul 2017 privind supravegherea abuzivă a constatat că persoanele care au lucrat cu un astfel de șef sunt mai retrase și deprimate și prezintă simptome asemănătătoare cu cele ale tulburării de stres post-traumatic.

Cercetările au identificat de mult timp o legătură între abuzul la locul de muncă și consecințele negative pentru angajați – dacă șeful tău este un tiran, ai mai multe șanse să suferi de anxietate, insomnie și dureri de cap și să îți pierzi capacitatea de concentrare. Un nou studiu realizat de International Journal of Environmental Research and public Health chiar a descoperit că persoanele care se confruntă cu abuzuri la locul de muncă aveau un risc crescut de a dezvolta boli cardiovasculare.

În unele cazuri, abuzul la locul de muncă poate fi contagios în cadrul unei organizații. De exemplu, în 2013, Journal of Applied Psychology a descoperit că soldații americani din Irak au recunoscut că au lovi civili nevinovați și au fost mai puțin predispuși să raporteze acest fapte greșite atunci când șefii lor erau, de asemenea, cruzi cu ei.

Din păcate, există prea puțini șefi care își dau seama că se comportă oribil cu subalternii săi. Studiul, realizat de profesorul Bennett Tepper, de la Universitatea de Stat din Ohio, a constatat că angajații care au răspuns pasiv-agresiv șefilor, ignorându-i, nu cădeau victime acestor abuzuri.

Atunci când angajații se ridică împotriva șefilor răi, aceștia au suferit mai puține tulburări psihologice și nemulțumiri la locul de muncă. Ba mai mult, acești angajați nu au considerat că ostilitatea lor reciprocă le-a afectat negativ cariera – mai degrabă, Tepper consideră că, de fapt, se pot bucura de o admirație sporită din partea colegilor, devenind astfel mai dedicați la locul de muncă. Atunci, să te ocupi de un șef abuziv, nu este diferit de a face față unui bătăuș de la școală.

ARTICOLE SIMILARE

(R)EVOLUȚIA TABLOURILOR ⎢ Actorii TNB spun poveștile lucrărilor împușcate în decembrie 1989

Ciocîrlan

Sarcină «secretă» în showbiz! Ce cântăreaţă de la noi aşteaptă un copil

ILIE NASTASE a inselat-o pe BRIGITTE inainte de nunta

PRO TV a CENZURAT interviul cu Andreea Esca de la televiziunea franceză. Uite motivul

Incendiile din California au lăsat o pată neagră pe Pământ, care poate fi văzută din spațiu

Andreea Damian

Victoria Beckham dezvăluie cei cinci pași din rutina sa de dimineață

Andreea Damian

Scrie un comentariu