Tabu
Image default
CULTURESlider

„Nu, nu suntem pe Marte, suntem în Indonezia”. Incendiile de pădure au transformat cerul în roșu

Cerul de deasupra unei provincii din Indonezia s-a înroşit weekendul trecut, din cauza incendiilor de pădure răspândite care au afectat în ultima vreme părţi foarte mari ale ţării.

Locuitoarea provinciei Jambi care a fotografiat cerul roşu spune că ceaţa şi aburul care au acoperit regiunea i-au afectat ochii şi gâtul. În fiecare an, incendiile din Indonezia formează un strat gros de ceață care poate chiar să acopere întreaga Asie de Sud-Est.

Un expert metereolog a declarat pentru BBC că neobişnuita culoare a cerului se datorează unui fenomen numit „Dispersia Rayleigh”. Eka Wulandari dintr-un sat din provincia Jambi a surprins cerul de culoarea sangelui în jurul amiezei, duminică.

Fotografiile postate de tânără pe Facebook au fost redistribuite de 34 000 de ori. Mulți utilizatori s-au îndoit dacă fotografiile sunt sau nu reale. „Dar e adevărat”. „Nu, nu e o fotografie de pe Marte, este Jambi (Indonezia)”, a postat un alt utilizator de Twitter.

Nivelurile de ceață din acest an au fost unele dintre cele mai mari. Ceața este cauzată de incendiile de vegetație din Indonezia și anumite părți din Malaezia. Incendiile ating  un nivel ridicat în perioada iulie-octombrie. Potrivit Agenției Naționale de Dezastre din Indonezia, aproximativ 328.724 de hectare de teren au ars în primele opt luni ale anului.

O parte din vina pentru ceață revine companiilor mari și fermierilor mici, care profită de vremea uscată pentru a incendia pădurile şi a pregăti ulterior solul pentru agricultură. Metoda slash-and-burn este preferată de ei pentru că focul elimină dăunătorii, iar cenuşa rezultată este un fertilizator foarte bun. Această tehnică folosită ilegal de mulți din regiune este, probabil, cea mai ușoară metodă pentru agricultori de a-și curăța pământul și de a-i ajuta să scape de orice dăunător care ar fi putut afecta culturile lor.

ARTICOLE SIMILARE

Institutul Maghiar | Navigația cu aburi de la Viena la Constantinopol

Ciocîrlan

Cele 5 tendințe ale modei primăvara/vara 2022

Andreea Damian

Femeile care nasc băieți e mai probabil să sufere de depresie postnatală, arată un nou studiu

realitatea

Război și artă: festivalul de film la Roma

realitatea

V4Vintage style: Laura Calin

realitatea

Jennifer Lawrence va face petrecerea burlăcițelor. Adele se ocupă cu organizarea

Andreea Damian

Scrie un comentariu