Tabu
PsihologieSlider

Nu-ți lăsa partenerul să devină dependent de jocuri de noroc, arată-i asta

Pariurile și jocurile de noroc au început să fie la mare căutare în ultimul deceniu. În sine, acestea trebuie să reprezinte o distracție pentru cei pasionați, însă uneori lucrurile scapă de sub control. Chiar dacă România stă deocamdată bine la capitolul jucătorilor cu probleme la nivelul Uniunii Europene, conducătorii primăriilor par să înceapă să ia măsuri în acest sens. Nu degeaba s-a lansat propunerea ca sălile de jocuri din București și Voluntari să fie mutate într-un fel de „Las Vegas” situat undeva la periferea capitalei.

Dacă ai impresia că partenerul tău se confruntă cu probleme din cauza jocului, contactează imediat echipa specialiștilor din cadrul programului Joc Responsabil. Totuși, chiar și dacă partenerul tău este cuminte în privința acestei pasiuni, arată-i acest material în scop de prevenție.

10 lucruri pe care să le faci pentru a preveni și a-ți rezolva problemele legate de jocurile de noroc:

  1. Pariurile nu trebuie să fie principala și unica sursă de divertisment din viața ta. Nu este nimic rău în a paria recreativ, pentru că în fond, acesta este scopul jocurilor de noroc, însă riști mult dacă nu te oprești din joc în momentul în care descoperi că ai o problemă. Dacă spui în fiecare zi că următorul tău pariu va fi ultimul de luna asta, iar tu zilnic pariezi la case ce oferă live streaming, înseamnă că te păcălești singur. Dacă reușești să-ți respecți bugetul stabilit și limitele fără probleme, poți continua să pariezi, însă la prima abatere, renunță definitiv și cere ajutorul unui specialist. Descoperă și alte forme de divertisment care sunt pe gustul tău și încearcă să te concentrezi pe acelea în detrimentul pariurilor.
  2. Ia-ți gândul de la pariuri și fă pauze regulate și lungi. Propune-ți să pui jocurile în stand-by pentru o perioadă și vezi dacă reușești ce ți-ai propus. Rezistența ta la astfel de pauze îți poate indica dacă ești pe o pantă periculoasă sau nu. Vezi cât de des te gândești să pariezi în momentele de pauză și fii sincer cu tine. Dacă simți că duci o luptă grea și nu faci față cu ușurință unei pauze de – să zicem – 2 săptămâni, nu aștepta ca jocul să pună stăpânire totală pe tine și cere ajutor din timp, pentru că îți va fi mult mai ușor să te redresezi.
  3. Stabilește-ți un buget lunar de pariuri și o strategie de gestionare a banilor care să-ți permită să joci până la următoarea zi de salariu. Dacă ai control asupra sumelor pe care le joci și nu depășești limita bunului simț nu ar trebui să ai probleme cu dependența de pariuri. Totuși, trebuie să ai grijă să nu investești mai mult de 10% din veniturile tale la pariuri și nici măcar un leu mai mult decât îți permiți să pierzi. Nu folosii banii destinați altor cheltuieli și nu te împrumuta pentru a paria. Nu miza în mod excesiv pe un anumit pronostic, chiar dacă crezi că ai aflat despre un blat și ești convins că un anume pronostic se va încheia câștigător. Nu există pariu sigur! Nici măcar blaturile nu ies de fiecare dată…
  4. Recunoaște că ai o problemă. Acesta este primul pas. Fă autotestul de pe site-ul jocresponsabil.ro (P) și dacă vezi că ești depistat ca fiind un jucător cu potențial problematic, ia lucrurile în serios. Acceptă că ai o problemă, că ai o dependență care îți cauzează neplăceri și care poate avea consecințe grave asupra vieții tale și a celor din jur. Înțelege că este o problemă medicală și nu te auto-critica. Apoi, vei putea să te gândești la ce trebuie să faci pentru a încerca să remediezi problema.
  5. Îți trebuie neapărat un confident (și un specialist care să te îndrume). Este ideal să ai un membru al familiei, un coleg de serviciu sau un prieten căruia să-i spui problema și pe care să poți conta în lupta ta cu această problemă. Dacă crezi că poți avea încredere totală în acea persoană, încredințează-i veniturile tale și roag-o să te ajute cu contabilitatea ta lunară. Totuși, chiar dacă găsești sau nu persoana potrivită, este important să iei legătura cu un psiholog specializat în această nișă. Poți începe prin a lua legătura cu cei din echipa Joc Responsabil, care îți vor oferi îndrumare în mod gratuit.
  6. Evită mediile și persoanele care te-ar putea ispiti. Evită să mergi pe străzile în care se află agențiile pe care le frecventai, evită-i pe cei cu care vorbeai despre meciuri sau pariuri și nu mai ieși cu prietenii la meci dacă ei pariază sau tu erai tentat să pariezi în astfel de momente.
  7. Organizează-ți mai bine timpul liber. Dacă simți că te plictisești și ai prea mult timp liber, poți face ore suplimentare la serviciu, poți caută un alt job part-time, cum ar fi să prestezi servicii de transport prin intermediul aplicațiilor de pe mobil, poți să te apuci de un curs, să începi să practici un sport, să te apuci de anumite activități de grup sau să-ți reactivezi vechi hobby-uri. Poți să gătești mai des, să faci curat mai des, să-ți ajuți familia sau prietenii mai des, să faci voluntariat și așa mai departe. Secretul este să-ți umpli timpul ca să nu te plictisești și să ajungi iar la pariuri din cauza management-ului prost al timpului.
  8. Trăiește mai mult în prezent. Dacă ești nemulțumit de anumite lucruri din trecut și te tot preocupi de ele sau ți se pare că viața ta nu are o progresie atât de bună pe cât ți-ai dorit, cu siguranță îți face un mare deserviciu și îți amărăști singur viața. Încearcă să te gândești ce poți face astăzi ca să ai o zi mai bună și nu te mai preocupa de trecut și de viitor. Trăiește chibzuit și recompensează-te cu faptul că astăzi ți-ai făcut datoria. Nu mai avea așteptări ieșite din comun de la viață și nu crede că tu ești singurul om nefericit, în timp ce-i vezi pe toți ceilalți cât de bine o duc, conform iluziilor pe care le publică pe rețelele de socializare.
  9. Reamintește-ți zilnic că jocurile de noroc sunt făcute pentru ca tu să pierzi. Dacă speri să dai lovitura și să-ți schimbi viața câștigând un jackpot, un bilet cu cotă de 10.000, un turneu de poker valoros sau marele premiu la loto, nu faci altceva decât să visezi cu ochii deschiși. Operatorii de jocuri de noroc nu ar exista dacă pariorii ar putea învinge casa. Sigur, norocul poate da peste tine zilnic, însă încearcă să descoperi care sunt șansele reale (cotele) care acel lucru să ți se întâmple ție și poate că vei conștientiza cum stau, de fapt, lucrurile.
  10. Găsește alte modalități de a rezolva celelalte probleme din viața ta care te pot împinge spre jocurile de noroc. Depresia, problemele de acasă sau stresul de la serviciu îi pot împinge pe indivizi către un astfel de refugiu. Totuși, căzând în această capcană nu vei rezolva problema, ci te vei îmbăta cu dopamină, însă mâine va trebui să o iei de la capăt. Cel mai bine este să încerci să-ți rezolvi acele probleme în adevăratul sens al cuvântului, pentru că altfel, cu siguranță vei avea mereu de suferit. Jocurile de noroc trebuie să fie o distracție și nimic altceva.
  11. Nu trebuie să-ți fie frică sau rușine să ceri ajutor pentru că ai o problemă din cauza pariurilor. Din contră, cu cât apelezi mai repede la specialiști, cu atât îți va fi mai ușor să treci peste aceste probleme, chiar dacă, aparent, nu mai ai ieșire. Nu recurge la gesturi necugetate pentru că oricât de grave ar fi probleme tale, totul se poate rezolva. Această patologie are leac și tu vei putea fi vindecat. Te rugăm să pariezi responsabil!

ARTICOLE SIMILARE

Cum poți adormi în 60 de secunde cu metoda 4-7-8

Andreea Damian

Unde a fugit Delia cu familia pe 15 mai

Tabu Tabu

Ultimul sezon din Urzeala tronurilor va conține cea mai mare scenă de luptă din istoria televiziunii

Andreea Damian

Doliu la Vocea României. A murit profesoara de canto Gabriela Duțescu

Andreea Damian

Elena Ferrante: cele patruzeci de cărți preferate scrise de femei

Andreea Damian

Sexy pe scena, in largul ei acasa – interviu Alina Eremia

realitatea

1 comentariu

Scrie un comentariu