Tabu
HEALTHSlider

Nu vă mai îngrijorați degeaba când copiii folosesc telefoanele, un studiu arată că nu e periculos

Există puține dovezi că folosirea telefoanelor și tabletelor de către copii este dăunătoare în sine, spun experții pediatrii.

Părinții ar trebui să-și facă griji mai puțin atunci când copiii se joacă pe tabletă sau telefon, singura măsură recomandată este ca aceștia să evite să le utilizeze cu o oră înainte de culcare. Experții mai spun că este important ca utilizarea dispozitivelor să nu înlocuiască somnul, exercițiiile fizice și timpul petrecut cu familia.

Între timp, un studiu separat, pentru adolescenți a constatat că fetele sunt de două ori mai susceptibile de a prezenta semne de simptome depresive legate de utilizarea mass-media sociale la vârsta de 14 ani în comparație cu băieții. Însă Colegiul Regal de Pediatrie și Sănătate a Copilului (RCPCH), care supraveghează formarea specialiștilor în medicina copilului spune că nu există nici o dovadă bună potrivit căreia timpul în fața unui ecran devine “toxic” pentru sănătate, așa cum se spune uneori.

Colegiul a spus că nu poate stabili limite de timp pentru copiii care utilizează dispozitive de tipul telefoanelor sau tabletelor, deoarece nu există suficiente dovezi că timpul de expunere la ecranul acestora a fost dăunător pentru sănătatea copilului la vreo vârstă anume.

În schimb, a publicat o serie de întrebări pentru a ajuta familiile să ia decizii cu privire la utilizarea timpului petrecut în fața ecranelor:

Este timpul pe care-l folosește copilul în fața ecranului sub controlul familiei?

Interferează timpul folosit în fața ecranului cu ceea ce vrea să facă familia copilului?

Interferează timpul folosit în fața ecranului cu somnul?

Puteți controla alimentația copilului în timpul pe care-l petrece în fața ecranului?

Dr. Max Davie, ofițer pentru promovarea sănătății pentru RCPCH, a spus că telefoanele, computerele și tabletele sunt “o modalitate excelentă de explorare a lumii”, dar părinții au fost adesea făcuți să simtă că există ceva “nedefinit greșit” despre aceste dispozitive. Dr. Russell Viner, președintele RCPCH, a declarat pentru BBC Radio 4 că “ecranele fac parte din viața modernă” El a mai adăugat: “Trebuie să consiliem părinții cum să echilibreze riscurile și beneficiile, părinții trebuie să se gândească la ceea ce este util pentru copilul lor”. Mai mulți părinți sunat apoi la BBC pentru a spune că nu sunt de acord cu aceste concluzii: “Nu există absolut nici o îndoială în mintea mea că timpul petrecut de copilul meu în fața ecranelor este dăunător performanțelor școlare și performanțelor sportive și poate crea dependență”, a spus unul dintre părinți – Andy, al cărui fiu are 14 ani. Andy a declarat că i-a limitat timpul în fața ecranelor fiului său și a constatat apoi o îmbunătățire a performanțelor școlare ale acestuia.

Însă recomandarea potrivit căreia copiii nu ar trebui să utilizeze dispozitivele cu o oră înainte de culcare vine din cauza dovezilor că acestea pot dăuna somnului. Dispozitivele stimulează creierul, iar lumina albastră produsă de ele poate perturba secreția de melatonină a organismului, ceea ce numim noi  hormonul de somn. Chiar dacă există setarea pe moduri de noapte pe mai multe telefoane, computere și tablete, nu există dovezi că acestea sunt eficiente, arată studiul. Experții pediatri recomandă ca familiile să negocieze cu copiii, în funcție de necesitățile individuale, cât și de impactul asupra somnului, precum și asupra activităților fizice și sociale. Pentru sugari și copii mai mici părinții trebuie să decidă la ce conținut se uită aceștia și cât timp folosesc dispozitivele. Pe măsură ce copiii cresc, ar trebui să li se acorde dreptul la o autonomie în ceea ce privește utilizarea ecranului, dar acest lucru ar trebui să apară gradual și sub îndrumarea unui adult, arată studiul.

ARTICOLE SIMILARE

Celulita – inamicul principal al femeilor

realitatea

Cum arată fiica cea mare a lui Jamie Foxx. E model, dar vrea cucerească și Hollywood-ul

Andreea Damian

MEŞTERUL MANOLE – OPERĂ ROCK în concert – premieră cu casa închisă la Teatrul Naţional de Operetă şi Musical Ion Dacian şi nouă reprezentaţie pe 2 februarie

Tabu Tabu

Ce dietă urmează actrița Carmen Tănase: „Cred că am dat jos 10 kilograme. Trăiesc un miracol”

Andreea Damian

Ce culoare evită Kate Middleton să poarte

Andreea Damian

Andreea Bălan confirmă despărțirea de actorul George Burcea

Andreea Damian

Scrie un comentariu