Home > Agenda > NUDUL in filmul romanesc: de la Irina Petrescu la Anca Turcasiu

NUDUL in filmul romanesc: de la Irina Petrescu la Anca Turcasiu

NUDUL este o mare atractie si pentru cinema, insa filmul romanesc a fost ceva mai pudic. Prima tentativa de nud din cinematografia romaneasca dateaza din 1962, cand apar femei în costume de baie si portjartier in pelicula “Celebrul 702”.

Prima actrita de renume care accepta sa fie filmata dezbracata complet a fost regretata Irina Petrescu. Se intampla in 1969, in pelicula “Rautaciosul adolescent”, in care frumoasa artista, pe atunci in varsta de 28 de ani, juca rolul Anei. Regizorul Gheorghe Vitanidis a suprins cateva cadre in care Irina Petrescu apare complet dezbracata, prestatia actritei fiind apreciata cu premiul pentru cea mai bună interpretare feminina la cea 6-a ediție a Festivalului Internațional de Film de la Moscova.

Apoi, in 1978, regizorul Timotei Ursu a convins-o pe actrita Anda Onesa sa se dezbrace in filmul “Septembrie”. Tanara artista avea pe atunci numai 17 ani.

Dupa Revolutie, o data cu disparitia constrangerilor si a cenzurii, regizorii nostri s-au intrecut in scene erotice, cele mai memorabile actrite in scene nud fiind Anca Turcasiu (“Miss Litoral” – 1991), Oana Sarbu („Liceenii rock’n’roll” – 1992), Cezara Dafinescu („Sobolanii rosii” – 1991), Magda Catone („Dragoste si apa calda” – 1992), Tora Vasilescu („Cel mai iubit dintre pamanteni” – 1993), Oana Pellea („Vulpe-Vanator” – 1993), Loredana Groza (“A doua cadere a Constantinopolelui”, 1994)si Maia Morgenstern („Patul lui Procust” – 2001).

Vezi si: 

https://www.tabu.ro/nudurile-mihaelei-radulescu/ 

https://www.tabu.ro/scandal-pe-nuditate-madonna-vs-kim-kardashian-foto-incendiare/ 

https://www.tabu.ro/greutatea-si-inaltimea-vedetelor/

 


4 Responses

  1. Pingback : NUDURILE din filmul romanesc: de la Irina Petrescu la Anca Turcasiu | Femininne

  2. TIMOTEI URSU

    In articolul NUDUL IN FILMUL ROMANESC: se afirma ca primul nud pe ecranul cinematografic romanesc a fost cel al Irinei Petrescu (1969, RAUTACIOSUL ADOLESCENT). Autorul articolului se lasa influentzat si de un articol anterior al unui cunoscut critic roman, care ma… cita pe mine drept autor al primului nud ( “…in filmul SEPTEMBRIE, Anda Onesa, 17 ANI !” ). E o informatize eronata. Primul nud “complet” a fost in… filmul meu VANATOAREA, 10 minute, scurt metraj artistic, color, realizat la IATC in 1967-1968 (care a fost prezentat si la CINEMATECA bucuresteana dar si cateva festivaluri internatzionale,inclusiv la Mannheim (RFG, 1969). In secventza 3 a filmului, frumos alcatuita actritza-studenta Madalina Radulescu isi joaca cu maiestrie certa partitura de numai un minut, dar si avantajata de frumosul,convingatorul ei “nud complet”! In 1971, in lung-metrajul meu de “debut”, DECOLAREA, au cateva aparitzii Monica Ghiutza si Emil Hossu care fac dragoste, bineintzeles goi-pusca (ca mai totzi oamenii normali!). Cat despre “nudul actritzei de 17 ani Anda Onesa” din filmul meu SEPTEMBRIE (1977) sunt gata sa-i dau un… milion celui care poate demonstra, macar cu o… fotograma (!) ca Anda ar fi “aparut goala-goala” in vreo secventza! S-a creat aceasta ( asteptata!) “imagine”, gandita persuasiv prin repetatul dialog din care rezulta ca cei doi ( Anda si Geo Costiniu) ar fi – si ar fost – “goi, ca Adam si Eva”! Subliniez ca am avut o imensa grija ca “aparitziile de nuduri feminine” sa fie FUNCTZIONALE, strict dramaturgic necesare si justificate ca atare ( nu…gaselnitze expozitzioniste pe gustul fanilor de mahala si al onanistilor de duzina!). Am avut, am si voi avea cat oi trai un mare, un profund respect pentru aceasta minune creata de Dumnezeu, frumusetzea CORPULUI FEMININ: la care nu te inchini – ca la o icoana! – ci.. I TE INCHINI!.. – si ma revolta enumerarea mea intre acei “colegi” (Vitanidis, Francisc Munteanu, Pintilie, Nicolaescu, etc.) care – ulterior mie! -au facut din dezbracarea actritzelor, o… zorzoana de atras ochii, mintzile slabe si aplauzele cu o singura mana a unei foarte indoielnice zecimi dintre spectatori !!

Comenteaza acest articol

NUDUL in filmul romanesc: de la Irina Petrescu la Anca Turcasiu

by realitatea   1 min
4