Tabu
Image default
CULTURE Slider

Număr record de femei în rolurile principale în filmele lansate în 2019

Număr record de filme lansate în 2019 cu femei în rolurile principale. Brie Larson, Angelina Jolie și Renee Zellweger sunt câteva dintre actrițele care au jucat în producții de succes în box-office: Avengers: Endgame, Captain Marvel, Joker și Maleficent: Mistress of Evil.

Numărul femeilor care au interpretat roluri principale în filmele lansate anul trecut în SUA şi Canada a fost cu 9% mai mare decât în anul anterior, arată un studiu realizat de Centrul pentru studierea femeilor în Televiziune şi Film de la Universitatea de Stat din San Diego. Procentul a ajuns, astfel, la 40% anul trecut, unul istoric din acest punct de vedere. Din totalul filmelor lansate, 43% au avut în rolul principale bărbaţi, iar 17% au avut mai mulţi protagonişti. Pe lângă asta, 45% dintre protagonistele din anul 2019 au jucat în filme produse de studiouri, iar restul în lungmegtraje independente.

Criticul de film, Dr Rebecca Harrison, a declarat pentru BBC că această creștere a reprezentării femeilor pe marele ecran este „grozavă” pentru actrițele albe precum Brie Larson, Angelina Jolie, Renee Zellweger, Scarlett Johansson și Margot Robbie – care a primit două nominalizări la BAFTA în aceeași categorie în această săptămână. Dar „pentru femeile de culoare”, a adăugat ea, „reprezentarea este încă îngrozitoare”.

Per ansamblu, anul trecut, 70% dintre personajele feminine importante au fost caucaziene, 18%, de culoare, 6%, latino-americane, şi 5%, asiatice. Femeile au interpretat roluri principale în lungmetraje horror (26%), drame (24%), comedii (21%), urmate de filme de acţiune (16%), SF (8%) şi animaţii (5%). În ceea ce îi priveşte pe bărbaţi, ei au fost protagonişti ai filmelor de acţiune în proporţie de 26%, apoi în drame (24%), animaţii (21%), comedii (14%), filme horror (12%) şi SF (2%).

Pentru acest studiu au fost analizate 2.300 de personaje din 100 de filme cu cele mai mari încasări la nivel nord-american în 2019. Între acestea se numără „Captain Marvel”, „Little Women” şi „Us”. Sondajul – care a început în 2002, când rolurile mari ale femeilor au fost la un nivel scăzut (16%) – ajunge după o săptămână de critici în legătură cu tratamentul nedrept al femeilor și al persoanelor BAME, de o parte și de alta a camerei.

Amanda Berry, șefa Academiei Britanice de Arte și Film și Televiziune, a recunoscut că a fost „foarte dezamăgită” de lipsa diversității. Vicepreședintele Krishnendu Majumdar a declarat că lipsa regizorilor de sex feminin desemnați este o „problemă la nivelul întregii industrii”.

ARTICOLE SIMILARE

Meghan Markle își găsește inspirația pe YouTube, când vine vorba de machiaj

Andreea Damian

Shiori Ito, emblema mişcării #MeToo în Japonia, a primit daune într-un caz de viol

Andreea Damian

Top 15 citate celebre amuzante

realitatea

Jonathan Rhys Meyers – noul rebel al Hollywoodului

realitatea

Cele șase cele mai rapide variante de a te pregăti pentru petrecerea de Crăciun

realitatea

Sărbătoritul zilei

realitatea

Scrie un comentariu