Tabu
Image default
CULTURE

Învață să citești rapid: curs de Citire Fotografică, 5-6 martie

În weekendul 5-6 martie va fi organizat la București un Curs de Citire Fotografică (PhotoReading) – www.myphotoreading.ro – susținut de Connie Larkin, unul din cei doi instructori romani certificați de Learning Strategies. Cursul se desfășoară între orele 09:00 și 17:00, timp în care participanții învață tehnica de PhotoReading. În acest interval, ei citesc 5 carți și mai multe articole.

     În cadrul cursului de Citire Fotografică participanții învață un nou mod de a citi, diferit de cel învățat în școală. Acest nou mod de a citi este mult mai rapid și mai eficient, astfel încât după curs participanții vor avea capacitatea de a lectura o carte pe zi și de a reține mai mult decât prin citirea obișnuită.

     Conceptul de PhotoReading nu este complet nou. S-au găsit dovezi ale folosirii acestei tehnici în ultimii 200 de ani, însă nu la scară largă, ci în domenii precum arte marțiale, tradiții religioase, tehnici militare.
     În anii 1980 Paul Scheele a redescoperit această tehnică și a structurat-o într-o formă accesibilă pentru cei care au nevoie să acumuleze o cantitate mare de informații într-un timp cât mai scurt.

Ce face ca citirea fotografică să fie mai eficientă decât citirea obișnuită:

1.    În mod obișnuit citim liniar, cuvânt cu cuvânt, propoziție cu propoziție. Însă creierul nostru nu  funcționează așa. El funcționează dinspre întreg înspre părți. Prin photoreading curpindem întregul material deodată, citind în ritmul de o pagină pe secundă, apoi aprofundăm parțile. Este mult mai ușor și mai natural pentru creierul nostru să absoarbă informația în acest mod.

2.    În citirea obișnuită materialul se parcurge o singură dată. Prin photoreading se parcurge de cel puțin cinci ori, astfel se creează o familiaritate crescută cu materialul citit. Datorită acestei familiarități informațiile citite sunt mai aproape de tine și astfel reții mai mult din ele și le folosești mai ușor.

3.    În școală am învățat să citim într-un mod pasiv, având doar cartea în față și rareori scriind ceva într-un caiet. Dacă e o carte tehnică, mai greoaie sau care nu ni se pare foarte interesantă, e un chin de citit. Ne obosește, ne enervează, o parcurgem greu și probabil nici nu reținem prea mult din ea. Prin photoreading însă, citim într-un mod activ; construim hărți, desenăm, avem carioci și creioane colorate. Totul devine mult mai fun și mai ușor. Ne relaxăm citind și ne dezvoltăm creativitatea.

4.    Prin citire obișnuită, materialul este parcurs cu aceeași viteză: 200 cuvinte pe minut sau 100 de cuvinte pe minut, citire analitică. De aceea lucrurile devin monotone și în plus, acorzi același timp informațiilor nefolositoare ca celor care te interesează cu adevărat. Åžtii regula 80-20? 80% din informația de valoare dintr-o carte se găsește în 20% din paginile ei. Prin photoreading vezi exact unde e informația valoroasă din orice carte și te axezi pe ea, acordând puțin timp paginilor “de umplutură”. Asta pentru că viteza la care fotocitești este de 25.000 de cuvinte pe minut. Așadar, foarte repede ai o imagine de ansamblu a cărții și a părților valoroase din ea.

    

     Cum funționează

       Sistemul integral de fotocitire constă in cinci pași: pregatire, previzualizare, fotocitire, postvizualizare și activare.
       În pasul de pregătire cititorul determină care este scopul pentru a citi un material. De asemenea, în acest pas se intră într-o stare mentală ideală pentru focus și concentrare.
       Al doilea pas, previzualizarea, durează între 30 și 90 de secunde – în funcție de mărimea materialului de citit. Acesta este pasul în care se apreciază valoarea materialului pentru cititor și dacă acesta merge mai departe sau nu.
       Urmeaza, apoi, pasul de fotocitire. In acest pas fotocititorul fotografiază paginile carții într-un ritm de o pagină pe secunda. Durata acestui pas este între 3 și 10 minute (depinzând de marimea materialului de citit).
       În postvizualizare, care durează între 8 și 10 minute, se creează o stare de curiozitate. Se scot cuvinte declanșatoare, și se pun intrebari legate de material.
       Activarea este ultimul pas, se face în straturi a cîte 20 de minute fiecare și cu varii tehnici: citire ritmică, citire pe sărite, supracitire și aprofundare și citire rapidă. În acest pas final se aduce informația din baza de date a minții subconștiente (unde a fost pusă prin fotografierea paginilor) în mintea conștientă.
       Toate aceste etape sunt ulterior urmate de o serie de întâlniri, în care participanții au ocazia de a practica și a-si dezvolta noile abilități de fotocitire.

Cursul de PhotoReading e disponibil  în Romania de un an și jumătate, iar Connie Larkin este unul din cei doi instructori romani certificați de Learning Strategies, compania a carei co-fondator este Paul Scheele și care deține licența pentru cursul de PhotoReading.
Cursul durează doua zile, sambată și duminică, între 09:00 și 17:00, timp în care participanții învată tehnica de PhotoReading. În acest interval, ei citesc 5 carți și mai multe articole.
Mai multe detalii despre curs si despre modalitatile de inscriere gasiti pe www.myphotoreading.ro

ARTICOLE SIMILARE

Soțul actriței Salma Hayek oferă peste 100 mil. $ pentru reconstrucția catedralei Notre Dame

Andreea Damian

PETA renunță, după 30 de ani, la cea mai îndrăzneață campanie anti-blană naturală

Andreea Damian

Sărbătoritul zilei de 30 august

realitatea

Sărbătoritul zilei de 18 noiembrie

realitatea

Tabu ECOLOchic la The Place

realitatea

Se deschid teatrele din București

Andreea Damian

1 comentariu

Iulia 8 November 2011 at 18:39

Am auzit ca dupa aprox 3 saptamani metoda photoreading nu prea mai functioneaza, iar cei care practica cursul revin la modul normal de a citi. Parerea mea este ca aceasta metoda nu este eficienta in totalitate. In plus, cursul este destul scump. 450 euro pentru 2 zile.

Răspunde

Scrie un comentariu