Tabu
Image default
HEALTH Slider

O boală ca gripa s-ar putea răspândi în 36 de ore în toată lumea și ar putea ucide 80 mil. de oameni

O boală precum gripa s-ar putea răspândi în întreaga lume în 36 de ore și ar putea ucide 80 de milioane de oameni, avertizează un grup de experți condus de un fost șef al Organizației Mondiale a Sănătății.

Acum un secol, gripa spaniolă a afectat o treime din populația lumii și a ucis 50 de milioane de oameni. Dacă ar izbucni din nou o pandemie, date fiind globalizarea și ritmul în care călătoresc oamenii, efectele ar putea fi și mai grave, se arată într-un raport.

Raportul a fost realizat de Global Preparedness Monitoring Board (GPMB), o echipă de experți condusă de un fost director general al Organizației Mondiale a Sănătății. „Pericolul unei pandemii care se poate răspândi în întreaga lume este real. Un patogen care se răspândește rapid are capacitatea să ucidă zeci de milioane de oameni, să distrugă economii și să fulnerabilizeze securitatea statelor”, arată grupul.

De prea mult timp am permis ca panica și neglijența să se instaleze când vine vorba de pandemii. Depunem eforturi când vine vorba de o amenințare serioasă, dar apoi uităm de ele, când pericolul scade în intensitate. Timpul să acționăm chiar a trecut demult”, se mai arată în raport.

Raportul, numit A World At Risk, a declarat că eforturile curente de a se pregăti pentru epidemii în urma crizelor precum Ebola sunt „insuficiente”. GPMB este condus de dr. Gro Harlem Brundtland, fostul premier norvegian și fost director general al OMS, și de Alhadj As Sy, secretarul general al Federației Internaționale a Societăților de Cruce Roșie și Semilună Roșie.

Potrivit experților, recomandările făcute într-un raport anterior au fost în mare parte ignorate de liderii mondiali. „Multe dintre recomandările analizate au fost prost implementate sau deloc implementate, iar lipsurile grave persistă”, scrie în raport. „De prea mult timp, am permis un ciclu de panică și neglijenţă când vine vorba de pandemii: facem eforturi atunci când există o amenințare serioasă, apoi uităm repede de ele atunci când amenințarea scade. Este timpul trecut să acționezi.”

Raportul conține și o hartă a lumii, cu o listă de posibile infecții care ar putea declanșa focarul ipotetic. Acestea au fost împărțite în „nou-apărute” și „re-emergente”. În prima gruă se numără virusurile Ebola, Zika și Nipah și cinci tipuri de gripă. În a doua grupă au fost incluse virusul West Nile, rezistența la antibiotice, rujeola, mielita flacidă acută, febra galbenă, dengue, ciuma.

Astăzi, o boală care se răspândește rapid pe calea aerului ar putea ajunge în întreaga lume în mai puțin de 36 de ore și ar putea ucide între 50 și 80 de milioane de oameni, avertizează experții GPMB. De asemenea, aproape 5% din economia lumii ar putea fi distrusă. Numeroase sisteme naționale de sănătate, mai ales a țărilor sărace, s-ar prăbuși.

GPMB recomandă ca sume consistente să fie economisite, dar și investite în diverse simulări. Eforturile autorităților ar trebui dublate de investițiile private. De asemenea, Organizația Națiunilor Unite ar trebui să facă mai mult pentru coordonarea acestor eforturi.

Grupurile de state G7, G20 și G77 ar trebui să dea exemplu pentru restul lumii, iar toate țările ar trebui să se pregătească „pentru ce e mai rău”.

 

 

 

ARTICOLE SIMILARE

3 site-uri cu daruri inedite pentru femeia din viata ta

realitatea

Cum arată iubita lui Bogdan Anicescu, interpretul în limbajul mimico-gestual

Tabu Tabu

Cel mai nou cântec al lui Avicii face lumină asupra morții sale

Andreea Damian

Celebritati nascute pe 28 mai!

realitatea

H&M x Simone Rocha, o celebrare a feminității: uite cum arată creațiile!

Andreea Damian

Rihanna are o sosie în India. Renee Kujur a devenit virală pe Instagram

Andreea Damian

3 comentarii

Boala care se răspândeşte în 36 de ore în toată lumea și ar putea ucide 80 milioane de oameni - Ziare pe Net 19 September 2019 at 12:18

[…] Acum un secol, gripa spaniolă a afectat o treime din populația lumii și a ucis 50 de milioane de oameni. Dacă ar izbucni din nou o pandemie, date fiind globalizarea și ritmul în care călătoresc oamenii, efectele ar putea fi și mai grave, se arată într-un raport, conform tabu.ro. […]

Răspunde

Scrie un comentariu