Tabu
Image default
CULTURE

O călătorie documentară: Vals cu Bașir

“Waltz with Bashir”/“Vals cu Bașir”, un documentar de animație prezentat la Festivalul de la Cannes de anul acesta în Competitia Oficială a deshis cea de-a treia editie Anim’est, pe 3 octombrie la ora 19:00, la Cinema Scala.

Documentarul de animație regizat de israelianul Ari Folman propune o călătorie prin Beirutul din timpul masacrului din septembrie 1982, din taberele de refugiați palestinieni Sabra și Shatila.

Folman se folosește de o formulă-hibrid, o combinație de animație în Flash, animație clasică și animație 3D și de povestea unui prieten care încearcă să-și amintească ce s-a întîmplat pe când se afla în cadrul forțelor armate israeliene, în timpul primului război din Liban, la începutul anilor 80. De la cei 26 de câini care-i apar recurent în vise și cea suprarealistă în care se află alături de câțiva camarazi, ieșind din mare și văzând apoi dezastrul de pe străzi, căutarea continuă pe mai multe planuri și scoate la iveală în cele din urmă o realitate crudă și adânc ascunsă.

“Vals cu Bașir”, filmul preferat de la Cannes al directorului festivalului Anim’est (Mihai Mitrică), a stârnit mai puține controverse după premiera de la Cinema Scala decât pe Facebook, spre exemplu, unde multe voci suțin că formula aleasă de Folman nu aduce nimic nou incat sa isi justifice sustinerea publicului.
E un lungmetraj de animație intersant, cu o coloana sonora speciala, care merită văzut nu doar ca demers psihologic sau artistic, cât mai ales ca documentar, și încă unul foarte reușit.

ARTICOLE SIMILARE

Bătaie de joc pe bani publici! Cum arată spaţiile de joacă din sectorul 5 după „reabilitarea” de 54 mil. €

Andreea Damian

The Crown | Netflix a anunţat data premierei sezonului cinci

Andreea Damian

O chestiune de perspectivă

realitatea

Afla ce vedete s-au alaturat campaniei Reward Your Idol!

realitatea

Sărbătoritul zilei

realitatea

Microsoft investeşte 1 mld. $ în proiectul de inteligență artificială care vrea să imite creierul uman

Andreea Damian

Scrie un comentariu