Tabu
HEALTHSlider

O plantă de la marginea drumului provoacă arsuri severe. Cum o recunoști

O plantă, aparent inofensivă, este atât toxică încât poate provoca arsuri grave la nivelui pielii. Ați auzit probabil de păstârnac vaca. Dacă numele vi se pare totuși necunoscut, atunci trebuie să știi că această plantă perenă, originară din Asia, crește și e foarte întâlnită la marginea drumurilor din România. Dar cum o recunoști?

Această plantă crește până la 2-3 metri înălțime, cu o tulpină puternică și inflorescențe sub formă de umbrele cu flori albe mici. Nu toate tipurile de plante au proprietăți de ardere. Pericolul este reprezentat de purtătorul de vacă Sosnovski. Tulpina plantei, florile și frunzele sunt foarte toxice. Substanțele chimice găsite în ele pot face pielea sensibilă la lumină și pot provoca arsuri severe.

Senzația de arsură se datorează prezenței în sucul său a unei substanțe toxice – furanocumarină. Contactul cu orice parte a pielii provoacă o arsură gravă. E suficient doar să atingi puțin această plantă și apoi să stai în soare un timp, pentru că pielea începe să se înroșească, să se umfle și să se acopere imefiat de bășici. Aceste simptome apar cam după 1-2 ore. Din acest motiv, primul ajutor nu este acordat întotdeauna la timp. Iar acest lucru poate duce la arsuri de gradul 2.

Pentru a ști cum arată, privește cu atenție fotografia de mai jos.

Ce trebuie să faci dacă ai atins-o?

  • Mergi într-un loc umbros.
  • Nu atingeți celelalte părți ale corpului și ale membranelor mucoase, altfel puteți răspândi sucul ars peste corp.
  • Clătiți pielea arsă cu apă curentă cu săpun sau bicarbonat de sodiu. Păstrați mâinile sub jet pentru cât mai mult posibil, până la 30 de minute.
  • Pielea nu trebuie frecat cu un prosop, este necesar să se ude cu un șervețel curat sau o batistă.
  • Aplicați unguent din arsură. Tratamentul cu unguente și remedii la domiciliu trebuie continuat până când dispar semnele de inflamație.
  • Aplicați un bandaj de tifon la leziune pentru a proteja arsura de expunerea la lumina soarelui.
  • Pentru câteva zile trebuie să evitați soarele.
  • Dacă există o arsură mare din plantă (mai mult de 10% din suprafața corpului), este necesar să se solicite ajutor medical.

În unele cazuri extreme, planta poate cauza orbire dacă intră în contact cu ochii. Fără să știe că planta este foarte toxică, o tânără de 21 de ani din Statele Unite a atins planta atunci când a alunecat în timpul unei drumeții pe munte. Buruiana i-a provocat arsuri groaznice pe picioare și a avut nevoie de intervenție medicală. Din păcate, nu a știut să aplice măsurile de tratament enumerate mai sus.

ARTICOLE SIMILARE

Sharon Stone, confesiuni dureroase: Am fost uitată, aşa cum a fost prinţesa Diana

Andreea Damian

Cum arată Anisia Gafton după ce și-a operat nasul

Andreea Damian

Primele nume care vor cânta la Neversea 2022

Andreea Damian

Anisia Gafton, noi detalii despre operația estetică la nas. Cum le dă peste nas „trolilor” de pe net

Andreea Damian

Copacii de lângă Gara din Sinaia tăiați pentru parcare, românul vrea să-și bea cafeaua relaxat

Casa lui Drake arată ca un monument. Are propriul teren de baschet FOTO

Andreea Damian

1 comentariu

Scrie un comentariu