Tabu
FASHIONSlider

O poveste de dragoste: legătura dintre creatorul de modă Yves Saint Laurent și ia românească

Ia românească a fost inspirație pentru marii creatori de modă ai lumii. Yves Saint Laurent, supranumit „prințul modei”, spunea că „bluza românească nu va ieși niciodată din modă. Ca toate celelalte haine tradiționale, ea este transmisă din generație în generație.”

A Romanian blouse does not belong to any period. All peasant clothes are passed down from century to century without going out of fashion. (engl.)

La blouse roumaine a intrat în istoria haute-couture odată cu lansarea colecției toamnă-iarnă 1981. De atunci, IA a început să devină, la fel ca the Little Black Dress, un element obligatoriu în garderoba femeilor din întreaga lume. O spunea însuși Maestrul.

Annette Stai în La blouse roumaine de Yves Saint Laurent, inspirată de pictura lui Henri Matisse, 1981. Foto: Denis Piel/© Condé Nast

Bluza românească nu va ieși niciodată din modă.

Yves Saint Laurent

Yves Saint Laurent a fost inspirat de culturile lumii, cărora le dedică colecții omagiu din dorința de a pune în valoare frumusețea universală. A mixat expresii și tehnici diverse, obținând armonii neașteptate. A încălcat regulile tradiției pentru a conecta prin modă comunități separate de femei de pe toate continentele. Yves Saint Laurent a fost un vizionar. A crezut în puterea extraordinară a femeilor de a schimba împreună lumea în bine.

În această poveste fascinantă, La blouse roumaine i-a dezvăluit misterul și magia culturii noastre, căreia îi dedică colecția de toamnă-iarnă 1999-2000. Un mesaj și o moștenire pentru secolul 21.

„A fost, în mod clar, o poveste de dragoste. Când a decis să facă o colecţie “românească”, a fost cu totul neaşteptat. La vremea aceea locuia în Marrakesh, dar a fost oricum o dorinţă reală. S-a inspirat din ceva ce îi plăcea extrem de mult.” (2009 – Didier Grumbach, decan Institutul Francez de Modă și Președinte al Camerei Sindicale de Haute Couture), potrivit site-ului lablouseroumaine.ro.

Ia românească, iubită și de reginele României

Cea mai simplă piesă de vestimentaţie românească, din in cu broderie bogată, colorată sau pur şi simplu albă, cămaşa cu altiţă, purtată de ţărani la hore sau la câmp, a fost adoptată de reginele României, care au transformat-o în etalon.

La 24 iunie se celebrează Ziua Universală a Iei, când toate fetele poartă cămaşa făcută celebră de Henri Matisse cu tabloul La Blouse Roumaine. Lucrarea a fost terminată în 1940, după şase luni de muncă. Pictorul a lucrat la acest tablou din noiembrie 1939. S-a inspirat din colecţia de ii româneşti pe care Theodor Pallady i-a făcut-o cadou. Tabloul poate fi văzut astăzi la Muzeul Naţional de Artă Modernă din Centre Pompidou.

La Blouse Roumaine

IA românească, pe podiumurile de defilare ale marilor case de modă

Primul care a adus ia românească în atenţia întregii lumi a fost pictorul Henri Matisse. Yves Saint Laurent s-a inspirat din tablourile pictorului francez şi a urcat pe podium ia noastră în colecţia din 1981.

Oscar dela Renta nu a rezistat nici el formelor diafane ale iei româneşti şi a introdus-o în colecţia lui haute-couture din 2000.

Jean Paul Gaultier i-a adus un omagiu bluzei tradiţionale româneşti în prezentările lui de modă din 2006.

Designerul Emilio Pucci a evaluat ia la justa ei valoare, iar criticii de modă i-au aplaudat colecţia în 2011.

Ia de inspiraţie românească s-a regăsit şi în colecţia primăvară-vară Tom Ford 2012.

Una dintre piesele celebrului designer, des întâlnită în portul transilvănean, a făcut înconjurul lumii o dată cu pictorialul cântăreţei Adele pentru revista Vogue.

Sigură de succesul motivelor româneşti, Carolina Herrera a reinterpretat şi ea piesele straiul popular din ţara noastră în colecţia din 2013.

ARTICOLE SIMILARE

Cum să adopți tendința „lazy girl” pentru primăvară?

Andreea Damian

De ce femeile ar trebui să înceapă să le ofere o șansă și bărbaților scunzi

Andreea Damian

Trend alert | Stilul boho folk

Andreea Damian

Premiul LVMH ⎥ Semifinaliștii pot fi votați online

Ciocîrlan

Afla de la experti cum sa iti faci un strobing make-up!

realitatea

De ce sfârșitul unei prietenii este mai dureros decât despărțirea de un iubit

Andreea Damian

Scrie un comentariu