Tabu
CULTURE Slider

O tânără a fost arsă de vie de iubitul său în Buzău și mai sunt oameni care zic că e vina ei

Îmi pare rău că stric sărbătoarea primăverii cu această știre dar poate dacă se discută mai mult despre violența împotriva femeilor în perioada asta, mesajul ajunge mai departe, în spatele mărțișoarelor și florilor oferite în martie.

De Dragobete (nu că ar avea vreo importanță ziua dar există o ironie morbidă în ceea ce privește exact această zi dintre toate) Valentina Nica, o tânără de 21 de ani din Buzău a fost bătută cu bestialitate de iubitul ei și apoi arsă de vie. Beat și supărat din cauza unei poze trimisă de Valentina, lui Cosmin Dan nu i-a trebuit mai mult. În poză, victima apărea alături de o altă iubită a acestuia spunând că știe că au fost înșelate amândouă, acesta s-a întors val-vârtej din București, i-a dat cu un scaun în cap iubitei sale și apoi a turnat benzină pe ea și i-a dat foc. Pe Valentina n-a ucis-o lovitura cu scaunul ci arsurile de gardul II-IV pe 100% din suprafața corpului și monoxidul de carbon. Mama Valentinei e plecată în Italia iar apartamentul în care s-a petrecut crima fusese cumpărat din banii câștigați de aceasta. Unul dintre vecini a fost șocat de incendiul provocat de Cosmin atunci când și-a ars de vie iubita deși știa că existau conflicte între ei doi dar n-a intervenit niciodată căci “erau tineri”.  Din primele cercetări reiese că pe Cosmin l-ar fi ajutat doi prieteni care i-ar fi adus benzină ca să-și poată duce planul la bun sfârșit iar că la crimă ar fi asistat mai mulți din anturajul agresorului care au văzut inclusiv cum Valentina e cuprinsă de flăcări și se trezește din leșinul de după lovitura cu scaunul. Martorii din stradă spun că Valentina a strigat după ajutor în timp ce ardea în casă. Iar prietenii lui Cosmin Dan l-ar fi susținut când a fost dus la audieri strigându-i: nu te lăsa, leule!

Am citit reacțiile-comentarii ale oamenilor de pe un site de știri locale din Buzău și m-am îngrozit, nu știu ce să mai spun, poate e cineva mai deștept decât mine care poate să înțeleagă, eu renunț, recunosc că m-am blocat. Câteva exemple: „Ce mai e de zis!!!? ar trebui să fie învățătură de minte pentru toate domnișoarele…care aleargă dupa ciorei de genul care se rup și acum pe manele și pe figuri, cu anturaje suspecte…”, „Femeia e un animal cu păr lung și idei scurte-A Schoppenhauer”, „Nela, nu ai citit că vecinii au auzit ceartă, urlături, bubuituri, dar acolo era ceva normal, pițipoanca făcând scandal și petreceri mereu, tolerată de poliție? De ce s-ar băga cineva într-o ceartă de cocalari turbați, indiferent ce se aude?”, „De ce toți trebuie să-l acuzați numai pe el, oare nu are și ea partea ei de vină? Oare de ce a venit din București să lămurească treaba cu ea, sigur l-a provocat cu ceva, e normal să-l acuzați ptr ce a făcut, v-ați pus cumva și în locul lui? Sunt mama de fată și de băiat, nu acuz băieții și nici fetele, dar în cazul lui și ea are partea ei de vină, e păcat că s-a ajuns prea departe, nu trebuia să se întâmple așa, sigur și el regretă, dar ce poate să mai facă!

În loc de concluzie câteva date statistice despre România lui 2019: Deși 8,5% din români consideră că violența domestică este întâlnită doar în familiile sărace, iar 15,3% din aceștia doar la oamenii needucați, în momentul de față, o femeie din zece este afectată de violența domestică în fiecare an, iar acest abuz nu are legătură directă cu statutul civil, etnia, religia sau trecutul socio-economic. Mai mult de jumătate din români, aproape 60%, tolerează comportamentele violente din familie și chiar le consideră justificate. Majoritatea femeilor abuzate nu depun plângere împotriva agresorului, iar teama și procesul greoi prin care se obține un ordin de protecție sunt doar două motive în acest sens. Mandatul de restricție este singurul instrument pe care victima îl are în legislația românească din acest moment, dar durează aproximativ 72 de ore pentru ca ordinul să fie emis și femeile care-l solicită au nevoie de probe audio, video, de martori, dar și de un certificat medico-legal. O femeie este bătută la fiecare 30 de secunde, adică aproape 1,2 milioane de românce cunosc violența domestică.

ARTICOLE SIMILARE

Cum simtim fiorii dragostei in adolescenta

realitatea

Premierul Marii Britanii, Boris Johnson „s-a ascuns într-un frigider” pentru a evita un interviu

Dora Constantinovici

Sărbătoritul zilei

realitatea

Targul “10beneficii” – produse si servicii pentru tine si familia ta

realitatea

CHA CHA LITIX! Episodul 75. Aleksei Navalnîi, mai ceva ca-n “Greu de ucis”

Andreea Damian

Cea mai provocatoare tendință de a poza pe Instagram. Au lansat-o cele mai populare vedete

Andreea Damian

Scrie un comentariu