Tabu
LIFESTYLE Slider

România, o țară de scrisori deschise

Zilele trecute, Rudolph Giuliani, avocatul lui Donald Trump, fost procuror federal şi fost primar al oraşului New York, a transmis o scrisoare preşedintelui Klaus Iohannis şi altor oficiali români în care cere verificarea protocoalelor PG-SRI şi stoparea presiunilor asupra judecătorilor.

Moda asta cu scrisorile deschise mi s-a părut mereu ușor penibilă, Giuliani nefiind nici primul și probabil nici ultimul care se folosește de un astfel de instrument. Pe parcursul istoriei, în lume, în general, s-au scris rafturi de scrisori deschise. O mare parte dintre acestea, în mod particular, au avut legătură cu România. Avem așa, un talent de a scrie scrisori deschise, nu ne mai potolim. Și pare că i-am molipsit și pe alții.

Definiție: O scrisoare deschisă este o scrisoare cu conținut polemic, destinată publicității. Adresându-se unei audiențe largi, poate fi publicată în ziare de editori sau pe bloguri. Prin intermediul ei se pot face acuzații sau pot exprimate nemulțumirile unui individ sau a unui grup în legătură cu anumite situații. Mie mi se pare că este exact genul ăla de scandal și ceartă în care unul vrea să aibă ultimul cuvânt. Public.

Dacă ar fi să cauți o culegere de scrisori deschise, cele mai multe astfel de scrisori se găsesc în Biblie, în Noul Testament. Apostolii aveau acest obicei de a le scrie creștinilor câte o scrisoare. Conform tradiției creștine, apostolul este ucenicul și trimisul, solul lui Isus din Nazaret. Deci, ca purtători de cuvânt ai lui, cum li se părea apostolilor că ceva nu e ok, nu e creștinesc sau corect, pac, mai trimiteau câte o scrisoare deschisă credincioșilor. Sigur că istoric vorbind ele au mai fost folosite și de oameni care n-aveau legătură cu religia dar am așa, vaga bănuială că moda asta cu scrisorile deschise ale românilor către români, ale străinilor către români sau ale românilor către străini are legătură cu oamenii care se cred un fel de apostoli unii pentru ceilalți. Și cum azi toată lumea e online nici nu e foarte greu să trimiți o scrisoare deschisă. Cineva tot ți-o publică.

Prima scrisoare deschisă tipărită în presa românească pare să fie Scrisoare deschisă pentru Moş Crăciun, apărută în 1937, ultima zi de “propagandă electorală” şi “obiceiu” românilor de Sărbători

“Minciuna lui Moş Crăciun a învins veacurile. E acelaşi şi astăzi. Numai Moşul s’a schimbat. Vremurile au trecut peste el, silindu-l să se adapteze lor. Copiii de azi ştiu că după cum ei n’au fost aduşi de barză, nici Moş Crăciun nu e decât un unchi, «tăticu» sau un vânzător de magazin cu jucării. Halatul roşu nu e decât un accesoriu inutil, barba nişte câlţi cari se deslipesc. Esenţialul rămâne coşul cu daruri”, scriau ziariştii de la Timpul în materialul “În vitrinele magazinelor, daruri de Crăciun”, din 20 decembrie 1937.

Crăciunul din 1937 a fost şi unul politic, pe 22 decembrie fiind organizate alegerile generale. Acestea au fost şi ultimele alegeri ale României înainte ca Regele Carol al II-lea să dizolve Parlamentul şi să instaureze o dictatură regală în februarie. “În ultima zi de propagandă electorală: încăerări, schimgiuiri, telegrame de protest către Suveran, scrisori între şefii de partide” este materialul care anunţă ziua votului. (mai multe despre zilele acelea aici)

Cea mai veche scrisoare deschisă în format online pare să fie cea din 1996, a profesorului George Pruteanu, în care vorbeşte despre închiderea a sute de biblioteci în România.

Apoi a început urgia. Se fac zeci de ani de zile de când, precum apostolii din poveste, se mai trezește câte cineva dimineața și zice, gata, azi public o scrisoare deschisă, așa nu se mai poate. Vedete, politicieni, sportivi, diasporeni, preoți, antreprenori, sindicaliști, medici, bolnavi, procurori, polițiști, judecători, SRI, Sebastian Ghiță, DNA, fumători, nefumători, Traian Băsescu, studenți, angajați, corporații, Voiculescu, ambasade, miniștri, deputați, coaliția pentru familie, Pleșoianu, primari, preafericiți, criminali, ingineri, profesori, Bivolaru, Liiceanu și restul găștii de intelectuali ai lui Băsescu, copii, părinți, intelectuali, sfertodocți, premieri, președinți, ciobani, Clotilde Armand, pădurari, crescători de porci, Elena Udrea, regizori, etc – toți își scriu scrisori deschise unii altora. Dacă aș fi editor aș scoate o carte care s-ar numi „Și mai Noul Testament. De tranziție” și care ar cuprinde toate scrisorile deschise scrise în ultimii 20 de ani. Și care cu siguranță ar depăși Biblia în greutate.

ARTICOLE SIMILARE

Controversă: noul film Disney – Aladdin fetișizează Orientul Mijlociu și-l transformă într-o glumă?

realitatea

Vezi adevăratul motiv al divorțului dintre Andreea Berecleanu și Andrei Zaharescu!

Care sunt cele mai înalte celebrități de la Hollywood

Andreea Damian

Minorele din Teleorman care au fost umilite sunt singure pe lume și tocmai și-au mai luat o palmă

Dora Constantinovici

BANICA recunoaste relatia cu LAVINIA! Cum a reactionat ANDREEA MARIN

realitatea

Surprinde spiritul Crăciunului cu ajutorul colindelor!

Scrie un comentariu