Tabu
Image default
CULTURELIFESTYLESlider

Oamenii au șters de pe fața Pământului 60% dintre speciile de animale începând cu anul 1970

Pierderea imensă este o tragedie în sine, dar amenință și supraviețuirea civilizației, spun oamenii de știință din lume.

Oamenii au distrus definitiv 60% dintre mamifere, păsări, pești și reptile doar din anul 1970 iar experții din întreaga lume avertizează că distrugerea vieții sălbatice a devenit acum o situație de urgență care amenință civilizația. Noua estimare a masacrului faunei sălbatice se face într-un raport major elaborat de WWF și implică analizele a 59 de oameni de știință din întreaga lume. Raportul constată că consumul vast și în creștere al alimentelor și al resurselor de către populația globală distruge rețeaua vieții sălbatice de care însăși omenirea depinde în cele din urmă pentru aerul curat, pentru apă și pentru orice altceva.

“Suntem ca niște somnambuli aflați pe marginea unei stânci”, a spus Mike Barrett, director executiv al științei și conservării la WWF. “Dacă ar fi existat o scădere cu 60% a populației umane, aceasta ar echivala cu golirea Americii de Nord, a Americii de Sud, a Africii, a Europei, a Chinei și a Oceaniei. Acesta este rezultatul a ceea ce am făcut noi, oamenii. Acest lucru înseamnă mult mai mult decât faptul că am pierdut atâtea minunății ale naturii, ne aflăm într-o situație disperată”, a spus el. “De fapt, acest lucru pune în pericol viitorul oamenilor. Natura nu este “doar plăcută” – este sistemul nostru de susținere a vieții. ”

“Rămânem rapid fără timp”, a declarat prof. Johan Rockström, expert în domeniul dezvoltării durabile la Institutul Potsdam pentru cercetarea impactului climatic din Germania. “Numai prin abordarea cât mai direct și eficientă a problemelor ecosistemelor, cât și a climei avem șansa de a susține o planetă stabilă pentru viitorul omenirii de pe Pământ”.

Mulți oameni de știință mai cred și că lumea a început o a șasea etapă de dispariție în masă, prima fiind cauzată de specia – Homo sapiens. Alte analize recente au arătat că omenirea a distrus 83% din toate mamiferele și jumătate din plante de la începutul civilizației și că, chiar și dacă distrugerea acestora ar înceta acum, ar fi nevoie de 5-7 milioane de ani pentru ca natura să se refacă.

Cea mai mare cauză a pierderilor din mediul sălbatic este distrugerea habitatelor naturale, o mare parte fiind reutilizate acum drept terenuri agricole. Trei sferturi din toate suprafețele de pe Pământ sunt în acest moment afectate semnificativ de activitățile umane. Uciderea pentru alimente este următoarea cauză – 300 de specii de mamifere sunt consumate deși se află în curs de extincție – în timp ce în oceane se pescuiește masiv, mai mult de jumătate din cantități fiind parte a pescuitului industrial.

ARTICOLE SIMILARE

Ordin de protecție direct de la polițist și intervenții de urgență. Ce prevede noul proiect pentru combaterea violenței domestice

Oana

S-a deschis Clinica Dr. Melnic

Prima poză cu iubita lui Augustin Viziru. Cum arată femeia care l-a făcut bărbat de casă

Andreea Damian

De ce tunsul ne trezește energia?

Andreea Damian

Top 5 mame vedete eroine din România

Tabu Tabu

Slabitul e contagios

Scrie un comentariu