Tabu
HEALTH LIFESTYLE Slider

Oamenii de știință au aflat cum se poate prelungi speranța de viață cu 10 ani

obiceiurile sănătoase

O echipă internaţională de oameni de ştiinţă a descoperit că obiceiurile sănătoase, cum ar fi consumul de alcool cu moderaţie, menţinerea unei greutăţi corporale normale şi exerciţiile fizice practicate cel puţin 30 de minute pe zi, pot extinde viaţa unei persoane cu circa un deceniu. Ții astfel departe bolile cardiovasculare, cancerul și diabetul de tip 2.

Experții au descoperit că persoanele care adoptă un stil de viaţă sănătos se pot aştepta să se bucure de mai mulţi ani cu o stare bună de sănătate în comparaţie cu cele care fumează, consumă prea mult alcool sau sunt supraponderale. Studiul, publicat în British Medical Journal (BMJ), a fost efectuat pe baza unor date prelevate de la peste 110.000 de persoane şi s-a concentrat pe riscul de boli cardiovasculare, cancer şi diabet de tip 2.

Ce este un stil de viață sănătos?

La vârsta de 50 de ani, participanții au fost întrebați dacă îndeplinesc mai mult de patru din cinci criterii:

  • nu au fumat niciodată
  • o alimentație sănătoasă, echilibrată
  • 30 de minute de activitate moderată sau viguroasă în fiecare zi
  • un indice de masă corporală (IMC) între 18,5 și 24,9
  • nu au consumat alcool mai mult decât un pahar mic de vin pe zi pentru femei și o halbă de bere pentru bărbați

Cercetătorii, printre care specialişti de la Harvard School of Public Health din Boston, Statele Unite şi Universitatea din Amsterdam, Olanda, a analizat efectul a cinci obiceiuri sănătoase – absenţa fumatului, un indice de masă corporală (IMC) sănătos – de la 18 la 25 – activitatea fizică moderată până la viguroasă timp de cel puţin 30 de minute pe zi (inclusiv mers rapid), alimentaţia sănătoasă şi aportul moderat de alcool (5 grame până la 15 grame de alcool pur pe zi pentru femei – o unitate de alcool are 8 grame de alcool pur, deci 15 grame înseamnă aproximativ un pahar de 175 ml de vin – şi 5 grame până la 30 grame de alcool pentru bărbaţi – 30 grame reprezintă aproximativ 700 ml de bere).

Care sunt diferențele dintre femei și bărbați?

Echipa a calculat apoi câţi ani fără diabet, boli cardiovasculare şi cancer ar putea oferi în plus după vârsta de 50 de ani un stil de viaţă sănătos. Rezultatele au demonstrat că femeile cu un stil de viaţă sănătos au prezentat la 50 de ani o speranţă de viaţă de încă 34,4 ani – 84 de ani în total, fără diabet, cancer sau afecţiuni cardiovasculare. Femeile care nu au adoptat, însă, niciunul dintre factorii de stil de viaţă sănătos enumeraţi au prezentat la 50 de ani o speranţă de viaţă de încă doar 23,7 ani. În cazul bărbaţilor de 50 de ani, cei care adoptă patru sau cinci dintre factorii de viaţă sănătoasă s-ar putea aştepta la încă 31,1 ani fără afecţiuni majore, comparativ cu doar 23,5 ani pentru bărbaţii care nu au adoptat obiceiuri sănătoase. Bărbaţii care fumau peste 15 ţigări pe zi şi femeile şi bărbaţii obezi (IMC peste 30) au cele mai mici şanse de a duce o viaţă fără boli.

Cercetătorii au concluzionat: „Am observat că respectarea unui stil de viață cu risc scăzut a fost asociată cu o speranță de viață mai mare după vârsta de 50 de ani, fără boli cronice majore de aproximativ 7,6 ani la bărbați și 10 ani la femei, comparativ cu participanții fără un stil de viață cu risc scăzut factori”.

„Politicile publice pentru îmbunătăţirea alimentaţiei şi a mediului fizic, favorabile adoptării unei diete şi a unui stil de viaţă sănătos, precum şi politicile şi reglementările relevante (de exemplu, interdicţia fumatului în locurile publice sau interzicerea grăsimilor trans) sunt esenţiale pentru îmbunătăţirea speranţei de viaţă, în special a speranţei de viaţă fără boli cronice importante”, au subliniat cercetătorii.

ARTICOLE SIMILARE

Pharrell Williams, Kevin Hart și Minnie Driver au împărțit mii de mese gratuite persoanelor fără adăpost

realitatea

De ce preferă bărbații să țină în secret relațiile amoroase

Andreea Damian

Copiii Brexitului se costumează să semene cu Boris Johnson de Halloween

realitatea

Michel Platini a fost reținut pentru CM din 2022 Qatar – dar au murit deja 1400 de oameni

Dora Constantinovici

Cum sa iti securizezi casa, cand pleci in vacanta

realitatea

Linda Hamilton revine în rolul lui Sarah Connor. Prima imagine cu ea în Terminator 6

Andreea Damian

2 comentarii

Cum să ții departe bolile cardiovasculare, cancerul și diabetul de tip 2 | Stiripenet.ro 24 January 2020 at 10:39

[…] Citește continuarea pe tabu.ro.  […]

Răspunde

Scrie un comentariu