Home > Agenda > Oamenii de știință creează materiale care pot fi reciclate din nou și din nou – sfântul Graal al plasticului

Oamenii de știință creează materiale care pot fi reciclate din nou și din nou – sfântul Graal al plasticului

“Sfântul Graal” al plasticului – un material care poate fi reciclat în mod repetat fără nici o pierdere de calitate – a fost creat și verificat deja de oamenii de știință.

Plasat într-o baie de acid, materialul minune poate fi complet descompus în părțile sale componente. Ca piesele de lego, acești monomeri pot fi reasamblați în diferite forme, culori și texturi, potrivit oamenilor de știință de la Laboratorul Național Lawrence Berkeley din California – cei care l-au creat. În prezent, mai puțin de o treime din materialul plastic reciclabil poate fi reciclat pentru a crea materiale noi, majoritatea plasticului ajunge de fapt în depozitele de deșeuri sau în ocean.

“Majoritatea materialelor plastice nu au fost niciodată făcute de la bun început astfel încât să fie reciclate”, a spus Peter Christensen, cercetător post-doc la Berkeley Lab’s Molecular Foundry și autor principal al studiului publicat în revista Nature Chemistry. “Dar am descoperit un nou mod de asamblare a materialelor plastice care ia în considerare reciclarea din perspectivă moleculară”.

Noul material numit poli (dicetoenamină) sau PDK poate, spre deosebire de materialele plastice obișnuite, să-și separe monomerii prin submersia materialului într-o soluție foarte acidă. Acidul rupe legăturile dintre monomeri și le separă de aditivi care dau plasticului aspectul și consistența distinctivă.

Acești monomeri pot fi recuperați pentru reutilizare de câte ori e nevoie sau “reciclați” pentru a face alt produs. “Suntem interesați de chimie care redirecționează ciclurile de viață ale plasticului de la liniare la circulare. Vedem o oportunitate spre a face diferența în cazul în care nu există alte opțiuni de reciclare “, a spus Brett Helms, un om de știință din Berkeley Lab’s Molecular Foundry.

Dr. Helms a adăugat: “Cu PDK-urile, legăturile imuabile ale materialelor plastice convenționale sunt înlocuite cu legături reversibile care permit plasticului să fie reciclat mai eficient”.

Articole asemanatoare
Upcycling fashion sau cum să reciclăm moda
poluare
Șocant! 21 dintre primele 30 cele mai poluate orașe ale lumii se află în aceeași țară
coronavirus
Efectele „benefice” ale epidemiei de coronavirus
mască medicinală
Adevărul despre masca medicinală: cât ne protejează, de fapt, împotriva gripei, coronavirusului și poluării?

Comenteaza acest articol

Oamenii de știință creează materiale care pot fi reciclate din nou și din nou – sfântul Graal al plasticului

by realitatea   1 min
0