Home > Health > Oamenii de știință sugerează că persoanele cu burtică au creierul mai mic

Oamenii de știință sugerează că persoanele cu burtică au creierul mai mic

creier

Cercetătorii britanici au descoperit că la persoanele care dețin grăsimi corporale suplimentare, în special în jurul taliei, există o scădere a volumului creierului. Descoperirea oamenilor de știință de la Universitatea Loughborough și University College London indică o posibilă asociere între greutatea corporală în exces şi problemele de sănătate mintală.

Experții au analizat 9.652 de persoane cu vârsta medie de 55 de ani, iar 19% dintre acestea erau obeze, conform indicelui de masă corporală (IMC). Potrivit evaluării realizate cu ajutorul tehnicii de imagistică prin rezonanţă magnetică (IRM), utilizată pentru determinarea volumului creierului, un procent dintre persoanele cu valori ridicate ale IMC, cele care aveau talia mai mare, prezentau un volum redus de substanţă cenuşie în creier în comparaţie cu subiecţii mai supli. Într-o concluzie simplă, acestea aveau creierul cu 12 cm cubi mai mic decât cei cu un indice de masă corporală normal.

Cel mai mic volum de substanţă cenuşie în creier, observat la 1.291 de participanţi, a fost de 786 centimetri cubi. Aproximativ 3.000 de persoane care aveau o greutate corporală sănătoasă prezentau un volum de substanţă cenuşie în creier de 798 de centimetri cubi. Substanţa cenuşie din creier este compusă în special din corpi celulari ai celulelor nervoase și include regiuni ale creierului implicate în autocontrol, controlul mușchilor și percepția senzorială. Materia albă este alcătuită din fibre nervoase de legătură care conectează diferite regiuni ale creierului.

„Cercetările existente au legat contracția creierului de declinul memoriei și de un risc mai mare de demență. Cercetarea noastră a privit la un grup mare de oameni și a constatat obezitatea, în special în jurul jurul, ceea ce poate fi legată de contracția creierului”, a declarat autorul studiului, profesorul Mark Hamer de la Universitatea Loughborough, potrivit Science Alert.

Studiul, publicat în jurnalul Neurology, nu a identificat diferenţe semnificative în ceea ce priveşte volumul de substanţă albă din creier între subiecţii cu talie mai mare mare şi cei supli. Din analiză nu a reieşit clar dacă obezitatea conduce la anomalii ale structurii creierului sau invers. De asemenea, au fost identificate asocieri între obezitate şi micşorarea unor anumite regiuni ale creierului.

Articole asemanatoare
pilula
Pilula contraceptivă și efectele surprinzătoare asupra creierului femeii
melodia
Melodia care te calmează înainte de o operație la fel de mult precum un medicament
Lecțiile de muzică îmbunătățesc abilitățile cognitive ale copiilor și performanța academică
prematuri
Un studiu medical sugerează că muzica poate ajuta la dezvoltarea creierului bebelușilor prematuri

Comenteaza acest articol

Oamenii de știință sugerează că persoanele cu burtică au creierul mai mic

by Andreea Damian   1 min
0