Tabu
Image default
HEALTHSlider

Obiceiul nociv care îți distruge creierul

Vederea încețoșată și împleticirea limbii în timpul vorbitului sunt semne clare că cineva a băut prea mult alcool. Nu este încă clar cum dăunează alcoolul creierul pe termen lung, în special modul în care îmbătrânește acest organ atât de vital.

Cum alcoolul dăunează creierului pe termen lung nu este atât de clar înțeles – în special modul în care îmbătrânește creierul. O echipă de cercetători a descoperit că persoanele care obişnuiesc să consume alcool au o vârstă a creierului uşor mai înaintată în comparaţie cu cele care nu fumează şi nu beau alcool, sau fac acest lucru doar ocazional. Cu circa 0,02 ani. O cifră nesemnificativă, la prima vedere, dar un aspect foarte important.

Cu ajutorul tehnologiilor de învăţare automată şi a unui tip de scanare a creierului cunoscut sub numele de Imagistică prin Rezonanţă Magnetică (IRM) structurală a fost calculată vârsta relativă a creierelor unui număr de 17.308 persoane, cu vârste cuprinse între 45 şi 81 de ani.

Autorii cercetării au descoperit că cei care consumau alcool în majoritatea zilelor aveau creiere cu aspect îmbătrânit în comparaţie cu persoanele care consumau alcool mai rar sau deloc. Fiecare gram suplimentar de alcool consumat pe zi pe parcursul unui an întreg a fost asociat cu o vârstă relativă a creierului mai mare cu 0,02 ani, spun cercetătorii de la  Facultatea de Medicină Keck a Universităţii California de Sud.

„Am constatat că un consum zilnic sau aproape zilnic de tutun şi alcool erau asociate semnificativ cu o creştere a VRC”, au notat autorii în jurnalul Scientific Reports cu referire la vârsta relativă a creierului. „Rezultatele noastre sugerează că atât factorii de mediu cât şi cei genetici sunt asociaţi cu îmbătrânirea structurală a creierului”, au adăugat ei.

ARTICOLE SIMILARE

Bolile care se acutizează vara. Ce simptome trebuie să urmărești

Andreea Damian

Prințul William, testat pozitiv cu coronavirus!

Andreea Damian

Alina Eremia a plecat în vacanță. Ce destinație a ales

Tabu Tabu

Ce este Friluftsliv și de ce este momentul să încorporăm acest concept nordic în viețile noastre

Andreea Damian

Ashley Graham, cel mai sexy model supraponderal. Poze neretușate în costum de baie

Andreea Damian

Xerostomia | Care sunt soluțiile pentru tratarea uscăciunii gurii?

Andreea Damian

2 comentarii

Obiceiul nociv care îți distruge creierul - Ziare pe Net 6 February 2020 at 15:54

[…] Citește continuarea pe tabu.ro.  […]

Răspunde
Obiceiul nociv care îți distruge creierul | Cele mai noi stiri din Prahova 6 February 2020 at 16:45

[…] Citește continuarea pe tabu.ro.  […]

Răspunde

Scrie un comentariu