Creșterea acidității Oceanului Planetar duce la distrugerea carapacelor crabilor și a crustaceelor. La această concluzie au ajuns cercetătorii de la Administrația Națională Oceanică și Atmosferică (NOAA). Un studiu recent, publicat în revista Science of The Total Environment, a descoperit că aciditatea apei dizolvă practic crustaceele din nord-vestul Pacificului.
Oamenii de știință au analizat crabii Dungeness și a constatat că pH-ul scăzut al Oceanului Pacific determină corodarea carapacelor. Pe măsură ce nivelurile de dioxid de carbon continuă să crească, acestea au un impact direct asupra acidității oceanului. Acest lucru se datorează faptului că oceanele absoarbe o cantitate semnificativă de dioxid de carbon care este eliberat în atmosferă. Probabil, aproximativ o treime din tot dioxidul de carbon eliberat din arderea combustibililor fosili este prins în oceanele lumii.
E simplu, cu cât cantitatea de dioxid de carbon este mai mare în ocean, cu atât mai mult se descompune dioxidul de carbon (CO2). Carbonul poate precipita în carbonat de calciu (CaCO3). Oxidarea afectează capacitatea organismelor de a se reproduce și reduce proprietățile protectoare ale sistemului imunitar. Dar interesant este ce se întâmplă cu oxigenul. Oxigenul este instabil și alege un ion de hidrogen liber, iar acest proces scade pH-ul. Astfel, concentrația crescută de dioxid de carbon din atmosferă scade direct pH-ul oceanului și îl face mai acid. Această aciditate crescută afectează crustaceele, animalele marine cu exoschelet și coralii.
2 comentarii