Home > Agenda > Olga Tokarczuk și Peter Handke au câștigat premiul Nobel pentru literatură pentru 2018 și 2019

Olga Tokarczuk și Peter Handke au câștigat premiul Nobel pentru literatură pentru 2018 și 2019

Autoarea poloneză Olga Tokarczuk și austriacul Peter Handke au primit premiul Nobel pentru literatură, au fost desemnați doi câștigători – unul pentru 2019 și unul pentru 2018 – deoarece premiul nu a fost acordat anul trecut.

Academia Suedeză a suspendat acordarea premiului în 2018, în urma unui scandal de agresiune sexuală. Tokarczuk, care a câștigat și anul trecut Premiul Internațional Man Booker, a primit astfel premiul Nobel pentru 2018, iar anul acesta Nobelul va merge la Handke.

Dramaturgul, romancierul și poetul austriac, în vârstă de 76 de ani, a fost recunoscut pentru „o lucrare influentă care cu ingeniozitate lingvistică a explorat periferia experienței umane”, a declarat academia într-un comunicat. Cu toate acestea, el a fost și rămâne o figură extrem de controversată pentru sprijinul pe care l-ar fi acordat sârbilor în timpul războiului iugoslav din anii 90 și pentru că a vorbit la înmormântarea din 2006 a fostului lider sârb Slobodan Milosevic, care a fost acuzat de genocid și alte crime de război.

În 2014, el a solicitat, de asemenea, eliminarea Premiului Nobel pentru literatură, afirmând că acesta doar îi aduce câștigătorului său o „falsă canonizare”, împreună cu „un moment trecător de atenție [și] șase pagini din ziar”. Ambii laureați au acceptat sa primească premiile anul acesta.

Premiul Nobel pentru anul 2018 a fost întârziat cu un an după o criză declanșată de acuzațiile împotriva lui Jean-Claude Arnault, soțul membrului Academiei, Katarina Frostenson. El fost condamnat la doi ani de închisoare în octombrie, după ce a fost găsit vinovat de viol.

 

Articole asemanatoare
Cum a devenit Kendall Jenner „sfânta” literaturii alternative
De la Alice în Țara Minunilor la Frații Karamazov: top 3 cărți cu matematică
Studiul „Literatura science fiction te face prost” desființat chiar de oamenii de știință care l-au făcut
Eco-militanta adolescentă din Suedia, Greta Thunberg, nominalizată la Premiul Nobel pentru Pace

Comenteaza acest articol

Olga Tokarczuk și Peter Handke au câștigat premiul Nobel pentru literatură pentru 2018 și 2019

by realitatea   1 min
0