Home > Agenda > stiri > Cazul OMAR HAYSSAM: Rapit de serviciile secrete romanesti …dar falit! Unde sunt 100.000.000 euro?

Cazul OMAR HAYSSAM: Rapit de serviciile secrete romanesti …dar falit! Unde sunt 100.000.000 euro?

Omar Hayssam, condamnat la 20 de ani de închisoare pentru acte de terorism în cazul celor trei jurnalişti români răpiţi în Irak, a fost predat Poliţiei Române, anunţă Preşedinţia Română, printr-o declaraţie semnată de purtătotul de cuvânt Bogdan Oprea.

“În dimineaţa zilei de 19 iulie a.c., a fost predat Poliţiei Române domnul Omar Hayssam. Aducerea sub autoritatea instituţiilor statului român pentru a-şi ispăşi pedeapsa cu închisoarea de 20 de ani pentru acte de terorism în cazul celor trei jurnalişti români răpiţi în Irak stabilită de instanţele româneşti este rezultatul unor activităţi complexe desfăşurate timp îndelungat de instituţiile de siguranţă naţională ale statului român. Administraţia Prezidenţială înţelege interesul presei pentru acest subiect şi dorinţa de a cunoaşte detalii legate de operaţiunea de aducere în ţară a domnului Omar Hayssam, dar subliniază faptul că detalii suplimentare nu pot fi făcute publice. Preşedintele României, domnul Traian Băsescu, mulţumeşte instituţiilor şi ofiţerilor implicaţi în această amplă operaţiune, care, timp de mai bine de 5 ani, au urmărit cu tenacitate să-l aducă în ţară pe domnul Omar Hayssam pentru ispăşirea pedepsei”, se arată în comunicatul-declaraţie al Preşedinţiei.

Omar Hayssam – cetăţean sirian, născut în 1 martie 1963 – a fost condamnat, în lipsă, la 20 de ani de închisoare pentru implicare în răpirea celor trei jurnalişti români la Bagdad, cazul acestuia constituind o premieră în România. Fuga acestuia, după ce a fost eliberat din motive medicale, la solicitarea Parchetului, a determinat demisiile şefilor serviciilor de informaţii, dar şi a procurorului general al României. Tratatul de extrădare între România şi Siria a fost ratificat la jumătatea lui 2012. Documentul urma să fie ratificat şi de regimul de la Damasc.

Aseară, într-o declaraţie de presă, preşedintele Traian Băsescu a şocat cu o afirmaţie despre capturarea lui Omar Hayssam. Şeful statului a precizat, în mai multe rânduri, că nu confirmă nimic despre acţiunea de aducere în ţară a sirianului, însă a dezvăluit că “a fost o operaţiune neautorizată pe teritoriul altui stat!”. Conform unor surse, sirianul ar fi fost capturat de trupele speciale într-o acţiune ultrasecretă efectuată în- tr-una dintre ţările din Orientul Mijlociu.

În sfârşit, după 7 ani de chin, statul l-a extrădat pe sirianul care a orchestrat răpirea a trei ziarişti români în Irak. Autorităţile au de recuperat de la Hayssam sume mari de bani, parte din ţepele financiare pe care le-a dat statului, parte din cele 6.000.000 € pe care Omar trebuie să le plăteascăjurnaliştilor ca daune morale. Hayssam se declară însă falit! S-a spus, la un moment dat, că averea ar fi ajuns la medicul Mohamad Yassin, un apropiat al afaceristului şi cel despre care s-a vehiculat că a stat în spatele eliberării jurnaliştilor ţinuţi ostatici în Irak în perioada martie-mai 2005. S-a mai vorbit despre faptul că Omar şi-ar fi trecut din timp toţi banii pe numele nevestei, Adela, pentru a avea grijă de cei şase copii ai sirianului. Sunt însă doar simple ipoteze sau speculaţii, pe baza cărora nu se poate acoperi nici un cost. Pe lângă cei 20 de ani de puşcărie pe care-i are de ispăşit în acest dosar şi despăgubirile de 6.000.000 de euro pe care ar trebui să le plătească jurnaliştilor răpiţi, Omar Hayssam e deja condamnat şi în alte dosare, în care a fost obligat să achite prejudicii de milioane de euro! Ultimul dosar în care numele sirianului e cap de afiş, aflat la Tribunalul Bucureşti, cu termen pe 23 iulie anul curent, i-ar putea aduce obligaţia de a achita un prejudiciu despre care procurorii DIICOT spun că s-ar ridica la 20.000.000 de euro!

Toate aceste sume fabuloase pe care autorităţile le au de recuperat de la Hayssam depăşesc cu mult bunurile identificate în România şi puse deja sub sechestru de anchetatorii români – o vilă evaluată în 2007 la 300.000 de euro, 5 limuzine şi un teren în buricul Capitalei.

Mai mult: Unde a dispărut averea de 100.000.000 € a lui Omar Hayssam? – Ştiri interne | Libertatea.ro


Comenteaza acest articol

Cazul OMAR HAYSSAM: Rapit de serviciile secrete romanesti …dar falit! Unde sunt 100.000.000 euro?

by   2 min
0