Home > Health > OMS: Numărul cazurilor de rujeolă s-a triplat în primul trimestru din 2019

OMS: Numărul cazurilor de rujeolă s-a triplat în primul trimestru din 2019

rujeolă

Numărul cazurilor de rujeolă raportate în întreaga lume în primele trei luni ale anului 2019 s-a triplat comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).

OMS a declarat că datele provizorii indică o tendință clară, identificându-se focare în toate regiunile lumii. În Africa această creștere a depășit pragul de 700%. Numărul cazurilor de rujeolă ar putea fi mult mai mare, deoarece numai 1 din 10 cazuri la nivel mondial este raportat.

Rujeola sau pojarul este o boală infecțioasă, care uneori poate crea complicații, inclusive infecții pulmonare și ale creierului. Ucraina, Madagascar și India au fost cele mai afectate de rujeolă, cu zeci de mii de cazuri raportate la un milion de locuitori. Din septembrie 2018, cel puțin 800 de persoane au murit din cauza rujeolei numai în Madagascar. Boala a lovit și Brazilia, Pakistan și Yemen, provocând multe decese, în special în rândul copiilor mici, notează BBC.

De asemenea, s-a raportat o creștere a numărului de cazuri de rujeolă în țări cu o rată sporită de vaccinare – inclusiv SUA și Thailanda. ONU a declarat că boala este „prevenită în totalitate” cu vaccinurile potrivite, însă acoperirea global a primei etape de imunizare a stagnat la 85%, încă scăzută față de 95% necesară pentru prevenirea apariției focarelor de rujeolă.

„Până în această zi, în 2019, 170 de ţări au semnalat 112.163 de cazuri de rujeolă experţilor de la OMS. Anul trecut, la aceeaşi dată, 28.124 de cazuri de rujeolă au fost recenzate în 163 de ţări. Asta înseamnă o creştere de aproape 300% la scală mondială”, a precizat OMS, o agenţie specializată în cadrul ONU, într-un comunicat.

Virusul rujeolic este unul dintre cele mai contagioase virusuri din lume dar din fericire nu a suferit mutații care să facă boala mai periculoasă. Cu toate aceste populația este reticentă și refuză vaccinarea, din două motive: sărăcia și dezinformarea. Potrivit OMS, focare mare de rujeolă există în Republica Democratică Congo, Kârgâzstan și Madagascar.

Dar și în țările bogate, cu rate de vaccinare apparent ridicate, există numeroase cazuri de rujeolă. Iar asta din cauză că oamenii aleg să nu-și vaccineze copiii din cauza informațiilor greșite care circulă pe rețelele de socializare.

Henrietta Fore, director general UNICEF, și Tedros Adhanom Ghebreyesus, director general OMS, au declarat că o parte din vină o au prapagarea de informații false și contracdictorii cu privire la vaccinuri. Mai mult de 20 de milioane de vieți au fost salvare prin vaccinarea împotriva rujeolei numai în anul 2000. Drept consecință, mai multe țări au introdus imunizarea obligatory.

Luna trecută, Italia a interzis copiilor mai mici de șase ani să meargă la școală dacă nu au fost vaccinați împotriva rujeolei, varicelei și a altor boli. O directivă a fost, de asemenea, aprobată în New York, prin care toți locuitorii trebuie să fie vaccinați sau riscă să primească amenzi.

 

 

Articole asemanatoare
OMS
Avertismentul OMS: atenție la remediile tradiționale împotriva Covid-19
coronavirus
Avertismentul OMS: Un milion de cazuri de COVID-19 și 50.000 de decese în următoarele zile
pandemie
Avertismentul OMS: lumea să se pregătească de o pandemie de coronavirus
OMS
Epidemie de coronavirus: OMS declară stare de urgență la nivel global

Comenteaza acest articol

OMS: Numărul cazurilor de rujeolă s-a triplat în primul trimestru din 2019

by Andreea Damian   2 min
0