Tabu
LIFESTYLE Slider

OMS trage un semnal de alarmă: Peste 80% dintre adolescenți sunt sedentari

adolescenți

Stilurile de viață sedentare concentrate pe ecrane pun în pericol sănătatea, spune Organizația Mondială a Sănătății. Mai mult de 80% dintre adolescenții din întreaga lume nu sunt suficient de activi, punându-și sănătatea în pericol, concentrându-se să fie activi pe telefon mai degrabă decât să alerge pe terenul de sport, spun cercetătorii Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).

Proporția fetelor insuficient de active în 27 de țări a crescut la peste 90% în 2016, ultimul an pentru care sunt disponibile cifre. A existat un decalaj semnificativ între sexe, fetele rămânând în urma băieților privind activitatea fizică, în toate țările cu excepția celor patru țări – Afganistan, Samoa, Tonga și Zambia. OMS spune că situația este gravă și că trebuie luate măsuri urgente pentru ca adolescenții, adică tinerii cu vârste cuprinse între 11 și 17 ani, să se deplaseze, inactivitatea punând în pericol sănătatea lor actuală și viitoare.

Studiul, realizat prin sondaje școlare în 146 de țări, a constatat că există o îmbunătățire atât de mică privind activitățile fizice în rândul copiilor cu vârste cuprinse între 11 și 17 ani, începând din 2001, încât este puțin probabil ca obiectivul global al OMS de a determina ca adolescenții să facă mișcare să fi fost atins.

Statele membre au convenit anul trecut să reducă nivelurile de inactivitate cu 15% până în 2030. S-a înregistrat o scădere mică de câteva puncte procentuale în rândul băieților, dar nu și în cazul fetelor, spune studiul publicat în revista Lancet Child and Adolescent Health. OMS este îngrijorată de lipsa de progres, a spus dr. Fiona Bull, autor al studiului comandat de OMS privind activitatea fizică. „Este o preocupare majoră”, a spus ea. Adolescenților li se recomandă să facă o oră de activitate fizică moderată pe zi, inclusiv să meargă pe jos sau cu bicicleta până la școală. „Patru din cinci adolescenţi nu experimentează plăcerea şi beneficiile sociale, fizice şi cele pentru sănătate mintală ale activităţii fizice regulate”, a precizat Fiona Bull.

Activitatea fizică este importantă pentru dezvoltarea oaselor și a mușchilor, precum și pentru sănătatea inimii și a plămânilor. Previne obezitatea, bolile de inimă, cancerele și diabetul. Există dovezi solide că activitatea fizică ajută la dezvoltarea cognitivă, precum și la dezvoltarea abilităților sociale și motorii.

 

ARTICOLE SIMILARE

CES 2020: Este primul an în care dezvoltatorii de tehnologii sexuale au primit undă verde

Andreea Damian

Rainbow Warrior, nava-fanion a Greenpeace, a venit în România și va putea fi vizitată gratuit

Andreea Damian

De ce spațiul cosmic afectează diferit femeile și bărbații

Andreea Damian

Cum ne protejăm pielea de orice afecțiune în vremea coronavirusului

Tabu Tabu

Omenirea va avea nevoie de 80% mai multă mâncare până la sfârșitul secolului

Andreea Damian

David Lynch despre trupa lui: “Suna ca niște pui de găină fără cap și drogați!”

realitatea

Scrie un comentariu