Home > Lifestyle > Stiri > Opinie: Irina Marinescu

Opinie: Irina Marinescu

În România nu există încă un firesc al lucrurilor atunci când vine vorba de moda la bărbați. Ne aflăm încă într-o perioadă a extremelor și, în același timp, într-una de tranziție în care cantitatea de informație este cu mult mai mare decât cea de procesare a acesteia. Bărbații sunt catalogați ca fiind fie gay, fie, pardon, mârlani.

A, și să nu uit, mai există și categoria aceea etichetată de Porsche Cayenne alb. Dacă ești foarte preocupat de imaginea ta, ești gay; dacă nu te interesează deloc, ești fie foarte normal aproape banal, fie ești „nea Ion“ și fashion-ul e pentru tine un fel de science fiction.

Există, de fapt, mult mai multe categorii, există și metrosexualii, categoria bărbaților straight, extrem de preocupați însă de felul în care arată, androgini în aparență, dar nu și în sexualitate. Revin mereu la aceeași poveste: tot ce aparține unor preocupări aparent nu atât de importante pentru supraviețuirea de zi cu zi (moda, arta, teatrul, mu­zica) ține de educație, iar noi suferim în continua­re tare la acest capitol.

Cum să-i pretinzi unui anu­me domn X care are 5 copii acasă și o nevastă ci­că­litoare (în total 6 guri de hrănit) să aibă grijă la cum își asor­tează ciorapii la pantofi? Ce utopie… Costumul este o carte de vizită nescrisă a fie­că­ruia dintre noi. Bine sau prost îmbrăcați, ceea ce purtăm vorbește nevoalat despre mediul din care venim și apar­tenența noastră la o clasă socială.

Ne îndreptăm cu pași înceți și uneori extrem de nesiguri spre ceea ce ar trebui să fie un popor civilizat, parte dintr-o lume modernă. O facem stângaci uneori, și dacă femeile prind din ce în ce mai mult curaj în a se juca cu propria identitate, în a-și cunoaște toate laturile personalității lor, bărbații sunt, majoritatea, lipsiți de simț estetic sau nici nu știu dacă sunt sau nu posesorii lui, pentru că nu îi preocupă subiectul.

Nu văd nimic bizar în preocuparea unui bărbat pen­tru felul în care arată, este ceva firesc care ține de lu­mea și felul în care trăim, în care imaginea contează pe zi ce trece din ce în ce mai mult. Când am început, acum doi ani, să am și haine băr­­bătești în show-urile din fiecare sezon, m-am gândit la portretul robot al bărbatului român pe care mi-aș dori să-l văd mergând pe stradă natural și dezinvolt, pășind cu încredere, lipsit de teamă că cineva ar putea să îl ridiculizeze.

Am început prin a reinterpreta niște piese clasice. În cea de-a doua colecție însă am îm­bră­cat toți băieții în colanți și m-am amuzat copios mai târziu să surprind reacțiile celor din sală și in­clusiv pe ale celor din presă. De multe ori ceea ce pro­pun de­sig­nerii este „a matter of speach“, o formulă re­in­ter­pretabilă în maniera fiecăruia dintre noi. În prima mea colecție in­tegral masculină „am vorbit“ ad literram despre por­tretul robot al bărbatului viitorului în România: un personaj, nu un om definit de sexualitatea lui, ci de ceea ce este el prin prisma a ceea ce iubește, simte, gân­dește, citește, ascultă sau consumă.

Cred sincer că sexul fiecăruia dintre noi devine din ce în ce mai puțin important atunci când ne ra­por­­tam la imagine. Imaginea noastră este, de fapt, oglin­da personalității noastre, este eticheta apartenenței noastre la un anumit mediu, oricare ar fi natura lui, și nu a sexului nostru.

Articole asemanatoare
sexul
Vindecarea sexuală: profită de izolare pentru a reaprinde dorința
sex
E sigur să faci sex în timpul pandemiei de coronavirus? Experții ne lămuresc
relații sexuale
Când au avut loc primele relații sexuale ale omului
sex
7 sfaturi de sex tantric pentru o viață amoroasă sănătoasă

Comenteaza acest articol

Opinie: Irina Marinescu

by realitatea   2 min
0