Home > Sex-Relatii > Opusii se atrag sau cine se aseamana se aduna?

Opusii se atrag sau cine se aseamana se aduna?

Relatiile interumane par niste chestiuni dificile, pe care, desi le experimentam cu totii zi de zi, putini dintre noi reusesc sa le inteleaga in profunzime. Cred ca multi s-au intrebat de-a lungul timpului care este principiul dupa care fiinta umana functioneaza in raport cu ceilalti: opusii se atrag sau cine se aseamana se aduna?

Aplicabilitatea fizicii in viata cotidiana

In fizica, polii magnetilor se atrag doar daca sunt opusi; daca sunt identici, se resping. De aici si ideea conform careia persoanele cu personalitati opuse se simt atrase unele de altele. Dar oare cat de multe sanse de reusita are o astfel de relatie, fie ca e una de amicitie, fie ca este una de cuplu?

De multe ori ne dorim ceea ce ne lipseste si am ajuns sa fim fascinati de aceste lucruri. De aceea, la inceput gasim intrigante trasaturile unui om pe care noi nu le avem. Si pare ca ne completam de minune cu persoana respectiva, insa omitem o chestiune insemnata: nu prea avem cum sa fim pe aceeasi lungime de unda din cauza ca diferentele isi spun mai devreme sau mai tarziu cuvantul. Intre un tacut si un vorbaret, intre un introvertit si un extrovertit, treaba nu va straluci prea des, fiindca pasiunile unuia nu sunt si ale celuilalt, dorintele unuia nu sunt impartasite de celalalt.

Deci, fizica nu se aplica perfect in relatiile interumane…

Gandul atomistilor

Atomistii, unii dintre filozofii greci presocratici, au lansat, de fapt, ideea ca “cele ce seamana sunt prietene”, gandindu-se ca Universul este format din atomi, deci din particele similare, indivizibile. Ca sa formeze Universul si materia, atomii, care seamana, trebuie sa fie prieteni unii cu altii, nu? Si daca sunt prieteni, petrec timp impreuna, se strang la un loc, “se aduna”.

Ei bine, studii recente arata ca persoanele cu trasaturi asemanatoare, cu pasiuni comune, cu interese similare au sanse mai mari sa se inteleaga mai bine unele cu altele si pentru o perioada mai lunga de timp decat cele cu personalitati opuse.

Cumva, este de la sine inteles de ce lucrurile se intampla asa: existenta similitudinilor va face ca respectivii indivizi sa ramana uniti, tocmai fiindca dorintele, planurile, ocupatiile lor coincid si in loc sa dea frau liber pasiunilor lor separat, pot sa o faca impreuna.

La final, ne dam seama ca nu e loc de “sau” in interogatia din titlu, fiindca ambele variante sunt corecte: opusii se atrag, fara putinta de tagada, dar nu rezista prea mult impreuna, pe cand cei care seamana se aduna, deci isi petrec cu placere vremea unii cu altii.


Articole asemanatoare
Cum se comporta zodiile in relatii?
Cu ce tip de barbat ar trebui sa te intalnesti?
6 tipuri de persoane toxice cu care trebuie sa eviti sa te intalnesti
Despartiri subite din lumea vedetelor

Comenteaza acest articol

Opusii se atrag sau cine se aseamana se aduna?

by Victoria Deliu   1 min
0