Tabu
Image default
HEALTH Slider

Ora la care trebuie să dormim pentru a evita afecțiunile cardiace

Obiceiul de a merge la culcare înainte de ora 22:00 sau după ora 23:00 poate creşte riscul de apariţie a afecţiunilor cardiace, a constatat un nou studiu.

Cercetarea, bazată pe datele de la peste 88.000 de participanți din Regatul Unit, sugerează că a adormi la ora 22:00 sau la scurt timp după aceasta este asociat cu un risc mai scăzut de a dezvolta boli cardiovasculare, comparativ cu a adormi mai devreme sau mai târziu în timpul nopții.

Cei care au adormit înainte de ora 22:00 au avut un risc crescut cu 24% de a dezvolta ulterior boli de inimă, în timp ce persoanele care s-au dus la culcare după miezul nopţii au prezentat un risc mărit cu 25%. Participanţii la studiu care au adormit între 23:00 şi 23:59 au avut un risc cu 12% mai mare. „Corpul are un ceas intern de 24 de ore, numit ritm circadian, care ajută la reglarea funcţiilor fizice şi mentale. Deşi nu putem concluziona cauzalitatea în studiul nostru, rezultatele sugerează că orele de culcare timpurii sau târzii sunt mai susceptibile să perturbe ceasul organismului, cu consecinţe adverse pentru sănătatea cardiovasculară”, a declarat unul dintre cercetători, David Plans, de la Universitatea din Exeter.

Peste 88.000 de persoane, recrutate cu peste un deceniu în urmă în cadrul unui proiect de cercetare mai amplu, au purtat la încheietura mâinii un dispozitiv care a înregistrat momentul în care aceştia adormeau, pe o perioadă de şapte zile.

Cinci ani mai târziu, 3.172 dintre participanţi (3,6% din total) au dezvoltat o problemă cardiacă, precum atac de cord, accident vascular cerebral, atac ischemic tranzitoriu sau insuficienţă cardiacă.

Persoanele care s-au dus la culcare între 22:00 şi 23:00 au prezentat cel mai redus risc de probleme cardiace, au descoperit cercetătorii, chiar şi după ce au fost luate în calcul alte variabile precum vârsta, sexul, durata somnului, obiceiul fumatului, indicele de masă corporală, diabetul, tensiunea şi statutul socioeconomic.

ARTICOLE SIMILARE

Cu cine au petrecut Paștele în izolare Smiley și Gina Pistol

Tabu Tabu

Dora Exploratoarea nu mai este un copil. E o adolescentă și are un cuțit

Dora Constantinovici

Dezastru pentru gigantul de entertainment Disney

Andreea Damian

Doamnelor, va place botoxul?

realitatea

Fostă fată Bond, infectată cu coronavirus

Andreea Damian

În ce colțuri din lumea are succes Irina Rimes

Tabu Tabu

Scrie un comentariu