Tabu
Image default
HEALTHSlider

Ora la care trebuie să dormim pentru a evita afecțiunile cardiace

Obiceiul de a merge la culcare înainte de ora 22:00 sau după ora 23:00 poate creşte riscul de apariţie a afecţiunilor cardiace, a constatat un nou studiu.

Cercetarea, bazată pe datele de la peste 88.000 de participanți din Regatul Unit, sugerează că a adormi la ora 22:00 sau la scurt timp după aceasta este asociat cu un risc mai scăzut de a dezvolta boli cardiovasculare, comparativ cu a adormi mai devreme sau mai târziu în timpul nopții.

Cei care au adormit înainte de ora 22:00 au avut un risc crescut cu 24% de a dezvolta ulterior boli de inimă, în timp ce persoanele care s-au dus la culcare după miezul nopţii au prezentat un risc mărit cu 25%. Participanţii la studiu care au adormit între 23:00 şi 23:59 au avut un risc cu 12% mai mare. „Corpul are un ceas intern de 24 de ore, numit ritm circadian, care ajută la reglarea funcţiilor fizice şi mentale. Deşi nu putem concluziona cauzalitatea în studiul nostru, rezultatele sugerează că orele de culcare timpurii sau târzii sunt mai susceptibile să perturbe ceasul organismului, cu consecinţe adverse pentru sănătatea cardiovasculară”, a declarat unul dintre cercetători, David Plans, de la Universitatea din Exeter.

Peste 88.000 de persoane, recrutate cu peste un deceniu în urmă în cadrul unui proiect de cercetare mai amplu, au purtat la încheietura mâinii un dispozitiv care a înregistrat momentul în care aceştia adormeau, pe o perioadă de şapte zile.

Cinci ani mai târziu, 3.172 dintre participanţi (3,6% din total) au dezvoltat o problemă cardiacă, precum atac de cord, accident vascular cerebral, atac ischemic tranzitoriu sau insuficienţă cardiacă.

Persoanele care s-au dus la culcare între 22:00 şi 23:00 au prezentat cel mai redus risc de probleme cardiace, au descoperit cercetătorii, chiar şi după ce au fost luate în calcul alte variabile precum vârsta, sexul, durata somnului, obiceiul fumatului, indicele de masă corporală, diabetul, tensiunea şi statutul socioeconomic.

ARTICOLE SIMILARE

Maria Iordănescu va fi cununată de Gigi Becali. Ce condiţie i-a pus omul de afaceri

Andreea Damian

Povestea Number One Observatory Circle, noua reşedinţă a Kamalei Harris

Andreea Damian

Giulia a dezvăluit motivul despărţirii de Vlad Huidu

Andreea Damian

Povestea de pe noptiera mea: Jose Samarago, Eseu despre orbire

realitatea

Nadine, situaţie bizară în Franţa! Motivul pentru care a fost certată de furnizorul de electricitate

Andreea Damian

Cum arată fiica Oanei Cuzino. A împlinit de curând 19 ani și e foarte frumoasă

Andreea Damian

Scrie un comentariu