Tabu
LIFESTYLESlider

Orașele plutitoare – soluția salvatoare a ONU pentru populațiile afectate de schimbările climatice

Orașele plutitoare reprezintă soluția pentru efectele schimbărilor climatice, care amenință inundarea unor teritorii aflate sub nivelul mărilor și oceanelor. Ideea orașelor plutitoare pare ceva utopic, dincolo de fantezie. Dar e susținută de ONU, iar o firmă daneză de arhitectură a schiţat deja proiectul unei asemenea aşezări.

UN-Habitat (programul ONU pentru un viitor urban mai bun) va colabora cu firma privată Oceanix, Institutul de Tehnologie din Massachusetts (MIT) și cu Clubul Exploratorilor, o societate profesională care promovează explorarea științifică din întreaga lume, pentru ca orașele plutitoare să devină o realitate. Pe măsură ce schimbările climatice progresează într-un ritm alarmant și un număr mare de oameni se înghesuie în orașe, „orașele plutitoare reprezintă una dintre soluțiile posibile salvatoare, spune Maimunah Mohd Sharif, directorul executiv al UN-Habitat.

Orașul Oceanix, sau primul oraș plutitor durabil din lume,  este compus din platforme hexagonale pe care se află atât construcţii, cât şi grădini. Platformele, ancorate de fundul mării, vor găzdui în jur de 300 de persoane, creând în mod eficient o comunitate de 10.000 de locuitori. Dezvoltatorii acestor platforme ne dau asigurăriă orașele vor fi rezistente la uragane şi valuri seismice. Ce e minunat e faptul că orașul plutitor este sustenabil. Cuștile de sub oraș ar putea recolta scoici, alge sau alte tipuri de fructe de mare.

Marc Collins Chen, directorul executiv al Oceanix, susține că deține deja tehnologia pentru construirea acestor blocuri plutitoare. „Marea întrebare din mintea oamenilor este dacă acestea vor pluti”, a declarat Chen, pentru BBC. „Există mii de astfel de case în Olanda și în alte comunități din întreaga lume. Este acum o chestiune de scară și de a crea sisteme și comunități integrate”.

Deși inițiatorii proiectului dau asigurări că orașele plutitoare vor fi amplasate în zone specifice care să nu fie afectate de tsunami, inundații și uragane, activiștii de mediu sunt îngrijorați cu privire la poluare. Oceanix s-a gândit și la acest aspect, deoarece a angajat experți în gestionarea deșeurilor, ingineria apei, regenerare marină și eficiența energetică.

„Principalele obstacole în acest moment sunt psihologice și nu sunt tehnologice”, a declarat Richard Wiese, președintele Clubului Exploratorilor, pentru BBC. Pentru a câștiga încrederea populației, Wiese a spus că ar trebui să se creeze mici prelungiri ale orașelor mari – Hong Kong, New York sau Boston – pentru testare.

Un astfel de prototip este în construcţie şi va fi deschis pentru public peste câteva luni.

ARTICOLE SIMILARE

Meghan Markle, primele imagini din cartea pentru copii. Eroul principal este chiar prințul Harry

Andreea Damian

Kate Middleton, confesiuni intime. „Nu pot să spun că William îmi scanda nimicuri drăguţe…”

Andreea Damian

Arta contemporană și distanțarea socială

Ciocîrlan

La Vita e Bella, filmul care ne oferă lecții de viață importante

Tabu Tabu

Horoscopul sănătăţii în luna decembrie!

Andreea Balan, schimbare de look! Cum arata artista fara extensiile de par!

Scrie un comentariu