Home > Agenda > Orașul european care vrea să legalizeze „căutatul în gunoaie” pentru a reduce risipa alimentară

Orașul european care vrea să legalizeze „căutatul în gunoaie” pentru a reduce risipa alimentară

Hamburg

Orașul german Hamburg dorește să legalizeze consumul de alimente din coșurile de gunoi într-un efort de a reduse risipa alimentară, potrivit Deutsche Welle.

Milioane de tone de mâncare sunt aruncate în Germania în fiecare an, o mare parte din care este încă comestibilă, dar depășește termenul de valabilitate înscris pe ambalaj. Potrivit legii germane, este infracțiune penală să se ia mâncare din containere în afara companiilor, cum ar fi supermarketurile sau fabricile, chiar dacă produsele alimentare sunt încă potrivite pentru consumul uman.

Tim Steffen, senatorul pe justiție din Hamburg și membru al Partidului Verde, solicită modificarea legii în întreaga țară. „Timpul este depășit ca termen de valabilitate pentru o mai bună manipulare a alimentelor”, a scris el. „Nu ar trebui să se aplice milioanelor de tone aruncate fără consecințe și, în același timp, oamenii să fie urmăriți penal. Decriminalizați!“

El va propune măsura la o conferință a miniștrilor de justiție regională în speranța de a schimba legea la nivel federal. De asemenea, Steffen dorește fie să clarifice dacă comercianții cu amănuntul ar trebui să aibă interdicție de a pune alimente în coșul de gunoi.

În Franța, care pierde doar 1,8% din producția alimentară, supermarketurile nu au voie să arunce alimente comestibile și trebuie să le dăruiască în schimb organizațiilor de caritate sau băncilor alimentare. O lege similară se aplică în Republica Cehă.

Articole asemanatoare
20 de alimente care sunt mult mai sănătoase atunci când sunt consumate împreună
alimente
Alimentele fermentate sunt cele mai importante pentru sănătate. 5 alegeri înțelepte
alimente
8 dintre cele mai controversate alimente din lume
restaurant
Restaurantul care îi taxează în plus pe clienții care nu mănâncă tot din farfurie

Orașul european care vrea să legalizeze „căutatul în gunoaie” pentru a reduce risipa alimentară

by Andreea Damian   1 min
1