Home > Health > Organul afectat de fumat în aceeași măsura ca plămânii

Organul afectat de fumat în aceeași măsura ca plămânii

fumatul

Cercetătorii au descoperit că fumatul afectează ochii în aceeași măsură ca plămânii. Fumătorii sunt de două ori mai predispuşi la pierderea vederii decât nefumătorii. Și asta fiindcă substanţele chimice din fumul ţigărilor pot duce la apariția unor afecțiuni oculare.

Fumul de țigară conține substanțe chimice toxice care pot irita și afecta ochii. De exemplu, metale grele, precum plumbul şi cuprul,  se pot aduna la nivelul umorii ochiului şi pot provoca cataractă. De asemenea, fumatul poate agrava afecţiunile ochiului provocate de diabet prin afectarea vaselor de sânge de la nivelul retinei.

Fumătorii sunt de 3 ori mai predispuşi la dezvoltarea unei probleme corelate cu îmbătrânirea – degenerescenţă maculară – o afecțiune care afectează vederea centrală a unei persoane, ceea ce înseamnă că își pierde capacitatea de a vedea detalii. Și sunt de 16 ori mai multe șanse la fumători de a-și pierde vederea din cauza neuropatiei optice – pierderea bruscă a vederii din cauza întreruperii alimentării cu sânge la nivelul ochiului.

Un sondaj făcut pe 2006 adulţi a arătatv că 18% sunt conştienţi de efectul negativ al fumatului asupra vederii, iar 76% sunt conştienţi că tutunul poate provoca cancer. Asociaţia Optometriştilor spune că evitarea fumatului sau chiar încetarea lui reprezintă unul dintre cei mai buni paşi pentru protejarea vederii şi recomandă controale regulate. 17% din bărbaţi şi 13% din femei fumează în Marea Britanie, iar mai mult de jumătate din ei spun că vor să renunţe la ţigări.

 

Articole asemanatoare
depresie
Fumatul poate creşte riscul de depresie şi schizofrenie
Grecia
O insulă din Grecia devine primul loc din lume care interzice fumatul
poluarea
Poluarea ridicată poate duce la pierderea vederii
fumat
Cum te-ar putea ajuta mirosul de trandafiri și ciocolată să te lași de fumat

Organul afectat de fumat în aceeași măsura ca plămânii

by Andreea Damian   1 min
2