Tabu
Image default
HEALTH Slider

Organul afectat de fumat în aceeași măsura ca plămânii

Cercetătorii au descoperit că fumatul afectează ochii în aceeași măsură ca plămânii. Fumătorii sunt de două ori mai predispuşi la pierderea vederii decât nefumătorii. Și asta fiindcă substanţele chimice din fumul ţigărilor pot duce la apariția unor afecțiuni oculare.

Fumul de țigară conține substanțe chimice toxice care pot irita și afecta ochii. De exemplu, metale grele, precum plumbul şi cuprul,  se pot aduna la nivelul umorii ochiului şi pot provoca cataractă. De asemenea, fumatul poate agrava afecţiunile ochiului provocate de diabet prin afectarea vaselor de sânge de la nivelul retinei.

Fumătorii sunt de 3 ori mai predispuşi la dezvoltarea unei probleme corelate cu îmbătrânirea – degenerescenţă maculară – o afecțiune care afectează vederea centrală a unei persoane, ceea ce înseamnă că își pierde capacitatea de a vedea detalii. Și sunt de 16 ori mai multe șanse la fumători de a-și pierde vederea din cauza neuropatiei optice – pierderea bruscă a vederii din cauza întreruperii alimentării cu sânge la nivelul ochiului.

Un sondaj făcut pe 2006 adulţi a arătatv că 18% sunt conştienţi de efectul negativ al fumatului asupra vederii, iar 76% sunt conştienţi că tutunul poate provoca cancer. Asociaţia Optometriştilor spune că evitarea fumatului sau chiar încetarea lui reprezintă unul dintre cei mai buni paşi pentru protejarea vederii şi recomandă controale regulate. 17% din bărbaţi şi 13% din femei fumează în Marea Britanie, iar mai mult de jumătate din ei spun că vor să renunţe la ţigări.

 

ARTICOLE SIMILARE

Joe Biden, veteranul politicii americane ales pe „spinarea” influencerilor de pe Instagram și YouTube

Andreea Damian

Angelina Jolie continuă șicanele cu Brad Pitt

Andreea Damian

Urs Fischer ⎪ Suflul punk de la Louis Vuitton

Ciocîrlan

Filmările pentru Game of Thrones s-au încheiat definitiv. Cum va arăta ultimul sezon

Andreea Damian

Dacă n-ai băut apă de la robinet zilele astea – fie ești cu PSD-ul, fie paranoic

Dora Constantinovici

Cupluri celebre de la Euro 2016

realitatea

2 comentarii

Organul afectat de fumat în aceeași măsura ca plămânii | iPress.ro 4 July 2019 at 10:34

[…] Organul afectat de fumat în aceeași măsura ca plămânii, pe TABU.RO […]

Răspunde
Organul afectat de fumat în aceeași măsura ca plămânii - Stiri eZZ 4 July 2019 at 15:22

[…] Organul afectat de fumat în aceeași măsura ca plămânii, pe TABU.RO […]

Răspunde

Scrie un comentariu