Tabu
LIFESTYLESlider

Pandemia pune capăt sărutului pe obraz. Cu ce tip de salut îl putem înlocui

Până de curând, în semn de salut, femeile își sărutau obrazul. Acest gest a fost abolit în această perioadă. Există însă un tip de sărut, care ar putea fi în curând adoptat de toată lumea. Sau aproape toată lumea. Sărutul aerului! Sărutul aerului este un obicei foarte ciudat, dacă stăm să ne gândim puțin, exprimând atât apropierea, cât și distanțarea. „Nu este un sărut real”, spune istoricul modei, Tony Glenville. Este adesea foarte trecător, aproape în mișcare, dar util.

Este echivalentul strângerii de mână masonice, spune redactorul șef al Revistei Love, Pierre A M’Pelé , „o versiune dramatizată a realității, o dovadă de recunoaștere și de grupare.” Poate fi util, adaugă el, pentru salut într-un mod prietenos, cu limite, dar poate ascunde și altceva. Scopurile sale, în funcție de modul în care se realizează, pot trece de la dragoste reală la dispreț total.

Un sărut fără contact se simte contra-intuitiv, având în vedere că oamenii şi-au lipit buzele, nu din dragoste, ci din nevoia de perpetuare a speciei. La fel cum păsările îşi hrănesc puii, transferând hrana dintr-un cioc în altul, la fel procedau şi oamenii. Mamele mestecau mâncarea pe care apoi o dădeau copilaşilor lor, imitând tehnica păsărilor.

Influența sărutului cu aerul s-a răspândit foarte mult. Redactorul-șef al Vogue China, Angelica Cheung, sărută aerul la Săptămânile Modei de aproape 20 de ani. Obiceiul de a te săruta pe ambii obraji are origini pariziene. Dar absența contactului buză-obraz nu este foarte franceză. „Nu există nici măcar un termen francez pentru sărutul aerului”, spune academicianul de modă Agnès Rocamora. În schimb, antropologul Vaughn M Bryant crede că a devenit popular în jurul anilor ’50. „Scopul este să nu strici machiajul unei doamne”, spune el. „Acest lucru este valabil mai ales în cazul modelelor și la Hollywood.”

Gestul a devenit deosebit de răspândit în anii ’80. I s-a spus „sărut de modă”. Este un pic dificil să te apleci și să săruți pe cineva din al doilea rând. Așa că îi trimiți un sărut prin aer. În anii ’90 a devenit popular sărutul în vânt. E specific cuplurilor foarte tinere, care nu locuiesc împreună și cărora le e greu să se despartă; acestea prelungesc contactul vizual după fiecare întâlnire trimițându-și „bezele”. Poate fi și începutul unui flirt.

ARTICOLE SIMILARE

Cine este bărbatul cu care Viviana Sposub s-a afișat la o lună de la despărțirea de George Burcea

Andreea Damian

Juri ca e Antonia in imaginile astea!

Celebritati nascute pe 12 iunie!

realitatea

Tache, Ianke și Cadâr | Premieră la Teatrul Bulandra

Andreea Damian

Regina, lovitură devastatoare pentru Harry şi Meghan Markle

Andreea Damian

La ce putem folosi o pereche de manusi chirurgicale?

realitatea

Scrie un comentariu