Tabu
Image default
HEALTHSlider

Particule de poluare au fost găsite în placenta gravidelor – studiu

Cercetătorii au descoperit că particulele de carbon negru respirate de femeia însărcinată ar putea ajunge la făt. Particule de poluare a aerului au fost găsite în placenta unor femei însărcinate, ceea ce indică faptul că nou-născuții sunt expuși direct la carbonul negru produs de trafic și de arderea combustibilului.

Este primul studiu care arată că bariera placentară poate fi pătrunsă de particule respirate de mamă. Oamenii de știință au găsit mii de particule minuscule pe milimetru cub de țesut din fiecare placentă analizată.

Legătura dintre expunerea la poluare și creșterea numărului de cazuri de avort, nașteri premature și greutate mică la naștere este bine stabilită. Cercetările sugerează că particulele în sine ar putea fi cauza, nu doar inflamațiile pe care le produc acestea în organismul mamelor.

Daunele suferite de un făt au consecințe toată viața, iar prof. Tim Nawrot de la Universitatea Hasselt din Belgia, care a condus studiul, a declarat: „Aceasta este cea mai vulnerabilă perioadă a vieții. Toate sistemele sunt în dezvoltare. Pentru protecția generațiilor viitoare, trebuie să reducem expunerea”. El a spus că guvernele au responsabilitatea de a reduce poluarea aerului, dar că oamenii ar trebui să evite locurile foarte aglomerate atunci când este posibil.

Studiul, publicat în revista Nature Communications, a examinat 25 de placente de la femei care nu fumau din orașul Hasselt. Gravidele au fost monitorizate cu ajutorul unor aparate de imagistică de înaltă rezoluţie. Hasselt are niveluri de poluare cu mult sub limita UE, dar peste limita OMS.

În fiecare caz, cercetătorii au descoperit nanoparticule în placentă, în dreptul fătului. La mamele care locuiesc în apropierea drumurilor principale au fost găsite, în medie, 20.000 de nanoparticule per milimetru cub, iar la cele care stau mai departe, o medie de 10.000.

De asemenea, studiul a presupus analizarea placentelor provenite din avorturi spontane, iar concluzia a fost că particulele erau prezente chiar și în feții de 12 săptămâni.

Primul raport despre o posibilă prezență a particulelor de poluare în placenta gravidelor a fost prezentată la o conferință în septembrie 2018, dar compoziția lor nu a fost confirmată.

Detectarea particulelor în placentă, pe partea fătului, înseamnă că, cel mai probabil, fătul a fost expus, a spus Nawrot. Alte studii sunt în curs de desfășurare acum, pentru a analiza sângele feților în căutarea de particule și pentru a vedea dacă particulele cauzează daune AND-ului.

 

ARTICOLE SIMILARE

De ce femeia îmbătrânește mai repede decât bărbatul, după ce ajunge la menopauză?

Andreea Damian

Cu cine au petrecut Paștele în izolare Smiley și Gina Pistol

Tabu Tabu

Războiul johnny Depp-Amber Heard continuă! Actorul contraatacă după cererea de apel a fostei sale soții

Andreea Damian

BOSS THE SCENT for her surprinde esenta seductiei

realitatea

Ce trebuie sa stii atunci cand tii dieta

realitatea

Gisele Bündchen, dezvăluiri uluitoare despre trecutul ei

Andreea Damian

1 comentariu

Scrie un comentariu