Tabu
Image default
CULTURE Slider

PASTILA DE ARTĂ ⎢ Ședință de spiritism cu pictorul James Tissot

1885. Pictorul James Tissot este distrus din cauza decesului partenerei sale, Kathleen Newton. Va găsi totuși un mijloc de a o revedea, probabil, pentru ultima dată…

James Tissot, Dama cu umbrelă, cca 1878-1880, ulei pe pânză, 142 x 54 cm, colecție privată  

În epocă, experiențele paranormale sunt foarte la modă. Și se pare că unele dintre ele le permit oamenilor să comunice cu cei din lumea morților. 

Pentru James Tissot nu mai există nicio consolare. O ședință de spiritism este singura formă de a-și reîntâlni iubita. Așadar, pictorul apelează la un medium reputat. Stabilește o întâlnire cu el la Londra. 

Acompaniați de câțiva spectatori, cei doi se reunesc în casa pictorului. Experiența pare că funcționează. Foarte repede, două forme umane apar în stânga lui Tissot. 

James Tissot, Apariția, 1885, ulei pe pânză, 74 x 54 cm, colecție privată 

Unul dintre martori povestește: „La început, ele nu erau distincte, dar puțin câte puțin, au devenit vizibile până în punctul în care le puteam observa toate trăsăturile.” Acesta continuă mărturisirea: „Forma masculină ținea în mână un fel de lumină foarte vie cu care lumina forma feminină.” 

Pictorul o recunoaște imediat pe draga sa Kathleen și încearcă chiar să o îmbrățișeze, însă aceasta dispare câteva minute mai târziu.  

În amintirea tulburătorului moment, Tissot decide să reproducă scena într-un tablou. Grație contrastelor create de jocul de lumini și umbre, o distingem pe frumoasa Kathleen Newton care apare din obscuritate în compania mediumului. Amândoi sunt drapați în alb și luminați doar de „lumina vie” pe care o țin în căușul palmei. 

James Tissot, Apariția, 1885, gravură, 50 x 34 cm, Biblioteca Națională a Franței, Paris

Tissot va păstra cu mare grijă acest tablou până la sfârșitul zilelor sale. Totodată, va realiza și o gravură a aceleiași scene, care va cunoaște un succes răsunător.

ARTICOLE SIMILARE

Ashton Kutcher a salvat 6.000 de copii din mâinile traficanţilor de persoane

Andreea Damian

Noua SANDRA BROWN – A aparut “pornografia pentru mamici”

Cadouri ideale pentru un barbat pasionat de masini

realitatea

De ce acest portret al Prințesei Diana este atât de faimos deși arată îngrozitor

Andreea Damian

De ce felicitarea de Crăciun a prințului Harry și a lui Meghan Markle este specială

Andreea Damian

Angelina Jolie își învață fiicele cum să seducă bărbații

Andreea Damian

Scrie un comentariu