Tabu
Image default
CULTURESlider

PASTILA de ARTĂ ⎥ Secretariatul lui Moș Crăciun

1962. Ilustratorul René Chagnard, poreclit Chag, imaginează prima carte poștală a lui Moș Crăciun. Desenul reprezintă un poștaș care iese pe hornul unei case și îi înmânează Moșului scrisoarea unui copil. Ce ascunde istoria acestei ilustrații inedite? 

Prima carte poștală a lui Moș Crăciun

Este vorba despre prima vedere creată de poșta franceză, care le va fi expediată tuturor celor care i-au scris Moșului în preajma Crăciunului.

În fiecare an, mii de scrisori îi sunt adresate bătrânului blând și generos cu barba albă și deasă. Însă care este adresa sa exactă? Strada Norilor? Aleea Stelelor sau Laponia? Imposibil de știut, căci destinatarii nu primesc vreun răspuns de la Moșul… 

René Chagnard, zis Chag, Răspunsul lui Moș Crăciun, 1971 © Musée de La Poste – La Poste, 2020

Secretariatul lui Moș Crăciun

La începutul anilor 1960, două angajate de la poșta franceză încep să le răspundă copiilor la scrisori. Fiindcă nu mai fac față solicitărilor, în 1962, ministrul Poștelor, Telegrafelor și Telefoanelor, Jacques Marette, decide să creeze un serviciu specializat, pe care îl numește Secretariatul lui Moș Crăciun. Pentru prima carte poștală a Moșului, Chag concepe o ilustrație poetică, iar textul este redactat de sora ministrului, Françoise Dolto, medic pediatru și psihanalist. 

Françoise Dolto, Textul răspunsului lui Moș Crăciun, 1963 – 1965  © Musée de La Poste – La Poste, 2020

Tradiția bucuriei 

Astfel ia naștere o tradiție. Anual, o altă ilustrație este comandată cu această ocazie specială. Chag va rămâne autorul a trei desene succesive înainte de a-și ceda marea responsabilitate altor ilustratori la fel de talentați. Creațiile ulterioare surprind evoluția tehnologică a  mijloacelor de comunicare. Scrisorile îi sunt livrate Moșului din elicopter sau satelit!  

René Chagnard, zis Chag, Răspunsul lui Moș Crăciun, 1969 © Musée de La Poste – La Poste, 2020

Un record 

De la înființarea sa la Libourne, în Gironde, Secretariatul lui Moș Crăciun continuă să existe și astăzi, la fel și cărțile poștale ilustrate în spiritul cele mai îndrăgite sărbători de iarnă. Cu peste un milion de scrisori și zeci de mii de mail-uri primite în fiecare an, Moș Crăciun deține, cu siguranță, recordul pentru cea mai plină căsuță poștală. 

ARTICOLE SIMILARE

GUNS N-™ ROSES – Chinese Democracy

realitatea

Schimbările climatice: discuții cheie despre cum a ajuns planeta în situație critică

realitatea

Prima misiune NASA efectuată în spațiu de o echipă alcătuită exclusiv din femei tocmai a fost anulată

realitatea

Crud, dar adevarat – traficul de organe

realitatea

Tot ce trebuie să știi despre terapia cu lumină acasă

Andreea Damian

J. K. Simmons: “Un rol negativ interesant este intotdeauna distractiv.”

realitatea

Scrie un comentariu