Tabu
Image default
CULTURE Slider

PASTILA DE ARTĂ ⎥ Prima și ultima licitație a naziștilor

30 iunie 1939, cu puțin timp înaintea celui de-Al Doilea Război Mondial. O incredibilă licitație de lucrări de artă are loc la Lucerna, în Elveția. În program: opere excepționale semnate de Picasso, Chagall și Van Gogh. Cu toate acestea, mulți potențiali cumpărători ezită să participe…

Nu putem face afaceri cu oricine!

Motivul? În niciun caz autenticitatea operelor, ci apartenența politică a vânzătorilor. Licitația se ține, într-adevăr, în Elveția, dar în realitate, ea este organizată de Germania nazistă. 

De fapt, Hitler și acoliții săi detestă arta modernă, pe care o califică drept „degenerată”. Aceasta nu este îndeajuns de realistă pentru ei și, mai ales, nu propovăduiește mesajul ideologiei lor. De aceea, zeci de mii de opere neconforme cu noua politică extremistă sunt scoase din circuitul muzeal german.

Marc Chagall, Casa albastră, 1920, ulei pe pânză, 66 x 97 cm, La Boverie, Liège (operă vândută la Lucerna în 1939) © ADAGP, Paris, 2020

„Arta degenerată”, scoasă la vânzare

Ce să facă totuși cu cele 20 000 de tablouri și sculpturi? Multe dintre ele sunt distruse sau modificate. Apoi, în 1939, naziștii vin cu o altă idee: să le vândă la o licitație pentru a scoate bani de pe urma lor.

În Europa, precum și în Statele Unite, vestea organizării acestei licitații provoacă o mare dilemă în rândul colecționarilor de artă. Cumpărarea operelor este o formă de a le salva de la o posibilă distrugere. Totodată, achizițiile vor finanța politica naziștilor…

Joseph Goebbels vizitând expoziția de „Artă degenerată” din 1937, Munich, foto: arhivele federale germane 

La mica înțelegere

Dealerul de artă francez Paul Rosenberg refuză categoric să participe. „(Acești bani) ne vor cădea în cap sub formă de bombe.”, declară el.

Paul Rosenberg, cca 1920, fotografie, MoMA, New York 

Majoritatea cumpărătorilor interesați decid să se alieze. Colecționarii privați și muzeele fac o listă de achiziții în secret și hotărăsc de comun acord să-i dejoace planul lui Hitler. Pe 30 iunie 1939, nimeni nu licitează peste prețul de pornire.

Paul Gaugin, Vrăjitoarea din Hiva Oa, 1902, ulei pe pânză, 92 x 73 cm, Muzeul de Artă Modernă și Artă Contemporană, Liège (operă vândută la Lucerna în 1939)

Rezultatul? Naziștii sunt furioși. Suma obținută este departe de așteptările lor. Vânzarea operelor de artă de la Lucerna este, așadar, prima și ultima pe care naziștii o organizează.

Hitler vizitând expoziția de „Artă degenerată” din 1937, foto: arhivele federale germane 

 

ARTICOLE SIMILARE

Literatura consacrată versus noua literatură

realitatea

ELENA UDREA: Adio, dar raman cu EL! Fidela unui singur barbat…

Fotografie Cristiana Apostol – Lumina

realitatea

BNR: Soldul creditului neguvernamental a crescut în iunie 2020 cu 0,4%

Tabu Tabu

Mască de gaze și pantofi decupați stil diavoliță – Jandarmeria are de unde alege

Dora Constantinovici

Incredibil! Ce făcea Melania Trump în timpul revoltei de la Capitoliu. Nimeni nu se aștepta la asta

Andreea Damian

Scrie un comentariu