Tabu
Image default
CULTURE Slider

PASTILA de ARTĂ ⎪ Autobiografia lui Faith Ringgold

1980, Statele Unite ale Americii. Artista Faith Ringgold se luptă din răsputeri pentru apărarea drepturilor civice și creează opere cu puternice valențe politice…

Faith Ringgold, The American People Series #18: The Flag is Bleeding, 1967, ulei pe pânză, 183 x 244 cm, colecție privată © ADAGP, Paris, 2021

Nașterea unei creații

Însă, la începutul anilor ’80, Ringgold are un nou proiect. Vrea să-și publice autobiografia. Singurul impediment este acela că editurile nu sunt interesate de istoria unei femei de culoare. Totuși, artista nu se lasă deloc descurajată. Decide să-și povestească viața prin intermediul unor creații artistice incredibile.

Renunță la sculptura și pictura tradițională pentru a îmbrățișa un material complet inedit în peisajul artistic al momentului: cuverturile. Motivul? Folosirea așternuturilor de pat pentru a crea compoziții vizuale este cea mai bună manieră de a se apropia de trecutul propriei familii. 

Stră-stră-străbunica sa, una dintre victimele sclaviei din America, confecționa manual astfel de plăpumi pentru a se proteja de frig. În epoca respectivă, era singura formă de artă pe care slavii aveau dreptul să o practice. 

Ringgold se inspiră din această istorie profund personală  și reimaginează cuverturile într-o manieră proprie, conservând, totodată, bogăția cromatică folosită de strămoșii săi. 

Faith Ringgold, Maya’s Quilt of Life, 1989, acrilic pe pânză, stofă imprimată și vopsită manual, 185 x 185 cm, colecție privată © ADAGP, Paris, 2021

Zbor și vis 

Creațiile rezultate reprezintă scene desprinse din viața de zi cu zi a cartierului natal. Pentru a-i conferi autobiografiei mai multă consistență, Ringgold inserează și câteva anecdote, astfel încât fiecare operă își are propria poveste, depotrivă, în imagini și cuvinte.

Faith Ringgold, Woman on a Bridge #1 of 5: Tar Beach, 1988, acrilic pe pânză, stofă imprimată și vopsită manual,  74 x 69 cm, Muzeul Solomon R. Guggenheim, New York © ADAGP, Paris, 2021

De pildă,  pe o cuvertură realizată în 1988, sunt reprezentați câțiva vecini care iau cina împreună pe acoperișul blocului lor. Într-un colț, o fetiță, pe jumătate adormită,  visează. În universul oniric, ea poate fi cu adevărat liberă. În vis, toate barierele dispar și orice problemă devine surmontabilă.

Cuverturile realizate de artistă au un succes fulminant. Autobiografia sa inedită își face intrarea în marile galerii de artă, pe măsură ce Faith Ringgold își continuă luptele politice. În cursul anilor următori, înființează și o fundație de promovare a artiștilor de culoare, pe care o numește foarte sugestiv Anyone can fly (Oricine poate zbura), ca o referință la opera creată în 1988. 

Detaliu din operă

ARTICOLE SIMILARE

Enrique Iglesias, declarații neașteptate despre viața lui sexuală

Andreea Damian

Moartea sutienului: cât va dura marea „eliberare” a sânilor?

Andreea Damian

Lansare de carte ⎥ „Bărbatul din spatele ceții” de Florin Irimia

Ciocîrlan

Există un motiv întemeiat pentru care Al Pacino a jucat în filme proaste în ultimii ani

Andreea Damian

Tendințe: descoperă cele 10 piese esențiale ale anului 2020

Andreea Damian

Katherine Heigl o înlocuiește pe Meghan Markle în serialul „Suits”

Andreea Damian

Scrie un comentariu