Tabu
lifestyle

Paul – Filmul despre tatăl lor (al lui ET, Fox Mulder & co.)

Doi britanici tacaniti si dependenti de SF descind in Statele Unite. Pe langa participarea la conventia Comic Con – un must pentru impatimitii genului – Graeme Willy/ Simon Pegg (grafician debordand de imaginatie) si Clive Gollings / Nick Frost (scriitor publicat dar inca in devenire) mai intreprind si ceea ce se traduce probabil prin calatoria vietii lor – un mars solemn pe la toate locurile cu reputatie extraterestra. Totul merge aproape cum planuisera pana cand dau, cam din intamplare, peste Paul, un ET 2011.

Dupa marea intalnire filmul devine din comedie cu ciudati si road movie o pelicula cameleon, trecand prin SF, actiune, thriller, western (oarecum) si iar road movie si comedie. Mai ales comedie, reusind, cum filmele de gen vorbite in engleza nu prea fac, sa valorifice kitsch-ul, neluandu-se in serios niciun moment. Nici macar atunci cand opune extraterestrii credinciosilor, intr-o America mai dispusa sa ii ierte pe cei care adapostesc unul mic, verde decat pe rapitorii un crestin.

Toate subiectele mai mult sau mai putin tabu apar prin film ca extraterestrul in prerie. Daca tine de sex, de religie, de droguri (E ori nu e mort Bob Dylan ?) de limbaj ori de serviciile secrete, exista cel putin un schimb de replici in « Paul » din care sa rezulte o concluzie ireverentioasa despre cum stau de fapt lucrurile.

Pe langa asta filmul o include si pe Sigourney Weaver, cel mai important pas inspre lumea extraterestra de la Neil Armstrong incoace. Cu exceptia doamnei Weaver, al carei talent actoricesc tine tot de SF, filmul este foarte bine jucat. Simon Pegg continua ce a inceput cu serialul Spaced (cine nu a vazut, acum!), rolul de fraier destept, talentat si cumsecade venindu-i manusa.

Inscris initial in trilogia « Sange si inghetata » semnata de Simon Pegg, scenariul beneficiaza in cazul lui « Paul » si de aportul celui mai bun prieten al actorului-scenarist, acelasi Nick Frost, si de background-ul solid al relatiei lor trasnite.

In ciudatenia lui, Paul, filmul, este sincer si autentic, bine ritmat si inventiv/ fara clisee. Referinte SF sunt cu duiumul ( amandoi autorii intra fara dubii in categoria freaks-ilor iubitori de tipe spatiale verzi cu trei sani) – de la ET – scris de Spielberg cu consiliere serioasa din partea lui Paul – si Fox Mulder, o alta idee a extraterestrului, pana la citate, nume si titluri ciudate de carti si filme. Pelicula functioneaza astfel pe suficiente paliere de cunoastere cat sa fie interesanta si pentru neaveniti si pentru experti.

Si desi poate cu asta trebuia sa incep, intreb « Cine e Paul ? » Si, surprinzator, pot sa raspund «Cel mai cool extraterestru ever»  Destept cat Pegg si Frost la un loc, beneficiind de vocea lui Seth Rogen si de niste ochii furati probabil de la Bambi via Avatar, Paul este cel mai bun « lucru » intamplat SF-ului de la ET incoace.

ARTICOLE SIMILARE

Rachel McAdams, pregătită să o sărute pe Noomi Rapace (FOTO)

ANDREEA BANICA era s-o faca KO pe PAULA SELING, la propriu!

Pink Diva nu-și găsește cizme de cauciuc

realitatea

Party & design: dive În Gaia boutiqueclub, hosted by Ovidiu Buta

realitatea

Help Net, un brand pregatit pentru viitor

Sportiv angrenat intr-un scandal sexual

realitatea

2 comentarii

Scrie un comentariu