Home > Sex-Relatii > Pe tine te-a adus barza?

Pe tine te-a adus barza?

Cine nu stie povestea cu barza care aduce copiii in cioc, in casele parintilor care si-i doresc? Celor mai multi dintre noi ni s-a vehiculat aceasta pacaleala in copilarie cu atata convingere, incat atunci cand am aflat adevarul, aproape ca am plans de dorul berzei, care nu mai avea loc in… „decorul” real.

Trist este ca pana si astazi, in secolul XXI, unii adulti continua sa le spuna aceeasi minciuna copiilor lor, care ii intreaba cum au venit pe lume.

Desi societatea a evoluat foarte mult in ultimii zeci de ani, mentalitatile oamenilor nu au cunoscut intotdeauna aceeasi dezvoltare. Inca apelam la cultura populara, cand vine vorba sa explicam anumite aspecte ale vietii noastre. Nu oferim explicatiile reale, stiintifice, tocmai pentru ca am prefera sa nu discutam despre acel subiect. Ei bine, asta face din subiectul respectiv unul tabu.

De ce ii aduce barza pe copii?

Exista diverse motive pentru care parintii le spun odraslelor lor curioase povestea cu barza.

  • Sunt comozi si nu se obosesc sa explice pe intelesul micutilor.
  • Considera ca ai lor copii au o varsta prea mica pentru a intelege „chestiuni de adulti”.
  • Si lor li s-a spus acelasi lucru in copilarie, asa ca, pur si simplu, il transmit mai departe.

Altfel spus, desi povestea berzei este un concept invechit si o minciuna, in fapt, cei mari o aleg in defavoarea adevarului, pentru ca au o retinere in ceea ce priveste intersectarea lumii lor cu lumea celor mici. Si, oricum, cazurile acestea sunt, totusi, printre cele mai fericite, caci alti adulti refuza efectiv sa le marturiseasca odraslelor cum au aparut pe lume, amanand explicatia pentru „varsta potrivita”. Aparent, nu isi dau seama ca „varsta potrivita” este exact aceea la care copiii incep sa se intrebe acest lucru.

Un subiect tabu aduce dupa sine altele…

Daca un parinte a transformat un subiect firesc intr-unul tabu pentru copilul lui la o varsta relativ mica, mai mult ca sigur ca va face la fel si cand copilul va creste si va avea alte intrebari. Aceasta nu se intampla din voita nepasare sau rautate din partea parintelui, ci pentru ca poate deveni o obisnuinta pentru el.

Fara sa isi dea seama pe moment, adultii se indeparteaza astfel de copiii lor, care, dupa cateva incercari, vor renunta sa isi intrebe parintii despre ceea ce ii framanta, pentru ca nu vor fi gasit niciodata raspunsuri (credibile) la acestia din urma. Ca urmare, copiii vor incepe sa caute clarificarile in alta parte, pe internet sau poate la cei de varsta lor. Din ambele surse risca sa culeaga informatii eronate si iata cum de la un simplu subiect devenit tabu se poate ajunge la o lipsa de educatie.

Decat sa le vorbesti de barza, mai bine le vorbesti de iubire

Pe-tine-te-a-adus-barza2E dificil sa fii „ghidul” unui copil in lumea pe care el vrea atat de mult sa o cunoasca. Dar, dupa cum se spune, e şi una dintre cele mai frumoase „meserii” din lume. Cea de parinte. Si, daca ti-ai dorit un copil si ai ajuns pana in punctul acesta, ar fi bine sa fii si un pic empatic si sa te pui pentru doua clipe in locul odraslei tale: daca tu ai adresa o intrebare – existentiala, in fond – te-ai bucura daca ti s-ar raspunde cu o minciuna, cu ceva ce iti vine greu sa crezi? Sau ai prefera sa ti se raspunda sincer, pe intelesul tau, dar sa stii adevarul? Asadar, cred ca stii ce ai de facut data viitoare cand micutul tau te va intreba: „Mami, dar eu cum am aparut aici?”. Poti sa ii spui: „Ai aparut aici, pentru ca mami si tati s-au iubit mult si si-au dorit ca tu sa fii cu ei”. Si, asa, poti sa lasi barza in cuibul ei…

Vezi si: 

https://www.tabu.ro/este-nevoie-de-educatie-sexuala-scoli/ 

https://www.tabu.ro/cum-ii-explici-copilului-tau-diferenta-dintre-sexe/ 

https://www.tabu.ro/cum-simtim-fiorii-dragostei-adolescenta/


Articole asemanatoare
Cum ii explici copilului tau diferenta dintre sexe?
Este nevoie de educatie sexuala in scoli?
Mame adolescente – un subiect tabu?!
Sexul Tantric – Arta de a creste energia sexuala

Loading...

Comenteaza acest articol

Pe tine te-a adus barza?

by Victoria Deliu   2 min
0