Tabu
CULTURELIFESTYLESlider

Pedepsim proxeneții dar ce facem cu generalii, ofițerii, procurorii din jurul lor?

Din cazul Caracal, la nivel de funcții și pedepse ale celor care ar fi trebuit să se ocupe de caz am rămas cu informația aceasta: Ioan Buda detașat din fruntea Poliției Române, numit la șefia Poliției de Frontieră. Deci după scandalul din 2011 în care era tot ca șef al Poliției de Frontieră, implicat într-un scandal de mită alături de Blejnar, arestat preventiv pentru dare de mită, a fost numit șef al Poliției Române. Acum, în 2019, după cazul Caracal este detașat din fruntea Poliției Române și trimis înapoi în fruntea Poliției de Frontieră.

Celălalt, Comisarul șef Cristian Voiculescu, care conduce Inspectoratul de Poliție Județean Olt, a fost numit în funcție, „prin împuternicire”, în 31 martie 2019, la doar cinci luni după ce picase, deși era singurul candidat, concursul pentru ocuparea aceluiași post. Sigur, el se afla în concediu însă mi-a atras atenția faptul că mai fusese șef tot acolo iar în 2013, potrivit Mediafax, Cristian Voiculescu se număra printre cei trei șefi de la IPJ Olt care au fost degradați în urma unor controale demarate de conducerea MAI.

Aud că premierul Viorica Dăncilă ține conferințe de presă pe tema măririi pedepselor pentru criminali și violatori. Foarte bine. Dar ce-ar fi să urmărim cu aceeași atenție și ceea ce se întâmplă cu cei care instrumentează cazurile sau care fac parte din structurile administrative care ar trebui să apere cetățeanul în astfel de cazuri?

Să ne reamintim câteva:

Anul trecut se vorbea din nou despre dosarul ”Shanghai” în care au fost recunoscuți de către victime mai mulți polițiști că ar fi fost implicați în rețeaua de proxenetism cu minore răpite și sechestrate. Ba chiar și un procuror – Marius Olteanu Felician care a fost promovat și este și azi șeful secție de Urmăriri Penale la Curtea de Apel Militară. Prin delegare/prelungire funcție de conducere numărul 1224 din ianuarie 2019. La momentul în care una dintre martore l-a cunoscut, Marius Olteanu Felician era șef al Gărzii Financiare București. La ani de zile de când minora l-a recunoscut, Marius Olteanu Felician este astăzi unul dintre cei mai puternici procurori militari din țară. Confruntat cu faptul că a fost recunoscut de una dintre minorele traficate, cu faptul că cel care conducea rețeaua avea numărul lui trecut în telefon, Marius Olteanu Felician a spus că el doar se știa cu respectivul și că era o persoană plăcută și el și soția lui, mai trecea pe la el pe la restaurant. Printre alții recunoscuți de minore sau implicați în dosar se mai aflau: Colonelul SRI Gabriel Predoiu, fratele directorului executiv al SIE, Silviu Predoiu, generalul Alexandru Bureșin era șeful Brigăzii Antitero a SRI, chestorul Bujor Florescu avea să devină adjunctul șefului DGIPI, serviciul secret al Ministerului de Interne. Cu toate probele pe masă, procurorul DIICOT Olga Vrânceanu trimite totuși în fața instanței doar doi cetățeni chinezi și doi români, care primesc pedepse minime și care, în momentul de față, se află deja în libertate. Total inexplicabil, procurorul DIICOT ia decizia de a clasa dosarul disjuns al celor 10 ofițeri protectori, „fără cercetări suplimentare”. (februarie 2019, Capital) Imediat după clasarea dosarului, Olga Vrânceanu este avansată în DIICOT ca șef de secție. (Mențiune -poza principală a articolului este preluată de pe site-ul Tolo.ro, 5 februarie 2018 – aici)

Aceeași procuroare s-a ocupat de cazul Țăndărei unde după 9 ani de proces, 26 de interlopi din Țăndărei acuzați că au exploatat copii romi în Anglia au fost achitați în România, după ce procurorul DIICOT Olga Vrânceanu a eșuat în a dovedi infracțiunile în instanță, asta în timp ce 120 de inculpați au fost condamnați în Marea Britanie.

Bujor Florescu s-a pensionat în 2011 (pensie specială cum altfel) și a devenit consultant pentru Wang – capul rețelei de trafic cu minore sechestrate și obligate să se prostitueze. De altfel apare și o poză în care el, Wang și cu Boc participă împreună la un eveniment monden în 2011, când Wang încă era cercetat pentru dosarul Shanghai.

Poza preluată de pe Tolo.ro

Numele lui Florescu apare apoi în dosarul microfonului găsit de Ministrul de Interne de atunci, Carmen Dan. Știți ce e trecut în CV-ul său de la Spiru Haret unde era în 2011 Decan al Facultăţii de Drept si Administraţie Publică Craiova, în timp ce era și doctor conferențiar al Academiei de Politie „Alexandru Ioan Cuza” și la Facultatea de Drept și Membru în Consiliul Superior de Medicină Legală? Fiți atenți că asta e bună de tot: acest Bujor Florescu devenit consultant pentru Wang în 2011, afacerist chinez căruia i-a fost retrasă cetăţenia română în iunie 2013, la solicitarea SRI, pe motive ce ţin de securitatea naţională după dosarul de proxenetism cu minore – are trecut în CV-ul profesional că este coordonatorul „Manualului de bune practici privind modul de acțiune al poliției în cazurile Copiilor dispăruti sau victime ale abuzurilor, traficului de persoane și pornografie infantilă pe internet, Metodologie de lucru cu aplicabilitate la nivel national. Și fost șef IPJ Olt.

Și cum e netul mic, dacă dați căutare pe google, curioși fiind să vedeți dacă acest Bujor Florescu a mai făcut ceva în ultima vreme primul rezultat pentru cuvintele „bujor florescu ipj olt” este un articol din 11 aprilie 2019 Gazeta Oltului denumit Adjunct nou la IPJ Olt. Care spune așa despre cel care a instrumentat cazul Caracal: „Ofițerul Nicolae Alexe este specializat în combaterea traficului de persoane și își desfășoară activitatea în cadrul Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate (SCCO) Olt, de peste 15 ani. Anterior, el a lucrat la Judiciar.”. Și imediat sub textul ziarului apare acest comentariu: „un fost subofiter crescut de escrocul de florescu bujor.chiar s au terminat ofiterii adevarati care sa merite promovari?!!!!” Interesant.

Despre Bureșin n-am aflat mare lucru în prezent, în 2014 apărea într-un filmuleț de promovare al SRI-ului – “Tradiția binelui – 40 de ani de antiterorism în România”. Generalul Alexandru Bureșin s-a pensionat pe 27 mai 2009, la doar două săptămâni după ce dosarul ofițerilor de la “Shanghai” a fost clasat. Pensie specială desigur.

ARTICOLE SIMILARE

Scandal la Festivalul de Film de la Veneția! Motivul pentru care Harry Styles l-a scuipat pe Chris Pine

Andreea Damian

Dani Oțil, revoltat de zilele libere legale, cu ocazia Unirii Principatelor Române

Andreea Damian

Se prelungește valabilitatea cardurilor de energie. Până când pot fi cheltuiți banii

Andreea Damian

Miley Cyrus șochează din nou! Pictorial incendiar cu doi bărbați în pat

RECENZIE: lipsa feminismului din feministul Chilling Adventures of Sabrina

Dora Constantinovici

Testul de sânge care poate detecta peste 50 de tipuri de cancer

Andreea Damian

Scrie un comentariu