Home > Health > Pericolul major pe care îl ascund festivalurile de muzică

Pericolul major pe care îl ascund festivalurile de muzică

festival

Lumina cu efect stroboscopic din timpul festivalurilor de muzică creşte riscul declanşării unei crize epileptice, avertizează cercetătorii. O echipă de experți olandezi a spus că și persoanele care nu au fost diagnosticate cu epilepsie ar putea fi afectate.

Oamenii de știință au relatat cum un tânăr în vârstă de 20 de ani, fără un diagnostic de epilepsie în istoricul său medical, a leşinat subit şi a suferit o criză în timpul unui concert de muzică electronică. Societatea de Epilepsie a declarat că festivalurile de muzică ar trebui să limiteze iluminarea la nivelurile recomandate.

Epilepticii sunt fotosensibili

Epilepsia este o afecțiune care afectează creierul. Există multe tipuri și poate începe la orice vârstă. Aproximativ 3% dintre persoanele cu epilepsie sunt fotosensibile, deci crizele lor sunt declanșate de lumini intermitente sau cu efect stroboscopic. Medicii recomandă ca lumina stroboscopică să fie păstrată la maxim patru flash-uri pe secundă în cluburi și la evenimente publice.

Lumina stroboscopică crește riscul crizei epileptice

Cercetătorii au studiat 400.343 de participanţi la 28 de festivaluri de muzică dance electronică din diferite regiuni ale ţării, dintre care 241.543 au fost expuşi la lumini stroboscopice în timpul festivalurilor desfăşurate pe perioada nopţii. Potrivit rezultatelor, lumina stroboscopică a crescut cu mai mult de trei ori riscul unei crize epileptice. Circa 30 de persoane participante la evenimente cu lumină stroboscopică au suferit o criză, în comparaţie cu nouă persoane participante la evenimente desfăşurate pe perioada zilei.

Binențeles, că există și alți factori care ar putea crește riscul apariției convulsiilor. „Indiferent dacă lumina stroboscopică este singura responsabilă sau dacă privarea de somn și/sau abuzul de substanțe joacă un rol, interpretarea adecvată este că festivalurile mari [de muzică electronică], în special în timpul nopții, provoacă apariția epilepsiei”, a declarat Newel Salet , coordonatorul cercetării publicate în revista BMJ Open.

Măsuri de precauție

Cercetătorii îi sfătuiesc pe toţi cei care suferă de epilepsie fotosensibilă să evite astfel de evenimente sau să îşi ia măsuri de precauţie cum ar fi să doarmă suficient sau să nu consume droguri, să nu stea aproape de scenă şi să părăsească locul de desfăşurare a festivalului dacă simt că experimentează efectul de „aură“.

 

Articole asemanatoare
Coachella
Unul dintre cele mai mari festivaluri de muzică din lume, amânat din cauza epidemiei de coronavirus
Arhiva trupei Radiohead e publică și este foarte utilă fanilor și nu numai
Documentarul „Coachella: 20 de ani în deșert” va fi difuzat pe YouTube (premieră trailer)
10 evenimente din muzică pe care să le urmărești neapărat în 2020

Pericolul major pe care îl ascund festivalurile de muzică

by Andreea Damian   1 min
3