Tabu
HEALTH Hobby Slider

Pericolul major pe care îl ascund festivalurile de muzică

festival

Lumina cu efect stroboscopic din timpul festivalurilor de muzică creşte riscul declanşării unei crize epileptice, avertizează cercetătorii. O echipă de experți olandezi a spus că și persoanele care nu au fost diagnosticate cu epilepsie ar putea fi afectate.

Oamenii de știință au relatat cum un tânăr în vârstă de 20 de ani, fără un diagnostic de epilepsie în istoricul său medical, a leşinat subit şi a suferit o criză în timpul unui concert de muzică electronică. Societatea de Epilepsie a declarat că festivalurile de muzică ar trebui să limiteze iluminarea la nivelurile recomandate.

Epilepticii sunt fotosensibili

Epilepsia este o afecțiune care afectează creierul. Există multe tipuri și poate începe la orice vârstă. Aproximativ 3% dintre persoanele cu epilepsie sunt fotosensibile, deci crizele lor sunt declanșate de lumini intermitente sau cu efect stroboscopic. Medicii recomandă ca lumina stroboscopică să fie păstrată la maxim patru flash-uri pe secundă în cluburi și la evenimente publice.

Lumina stroboscopică crește riscul crizei epileptice

Cercetătorii au studiat 400.343 de participanţi la 28 de festivaluri de muzică dance electronică din diferite regiuni ale ţării, dintre care 241.543 au fost expuşi la lumini stroboscopice în timpul festivalurilor desfăşurate pe perioada nopţii. Potrivit rezultatelor, lumina stroboscopică a crescut cu mai mult de trei ori riscul unei crize epileptice. Circa 30 de persoane participante la evenimente cu lumină stroboscopică au suferit o criză, în comparaţie cu nouă persoane participante la evenimente desfăşurate pe perioada zilei.

Binențeles, că există și alți factori care ar putea crește riscul apariției convulsiilor. „Indiferent dacă lumina stroboscopică este singura responsabilă sau dacă privarea de somn și/sau abuzul de substanțe joacă un rol, interpretarea adecvată este că festivalurile mari [de muzică electronică], în special în timpul nopții, provoacă apariția epilepsiei”, a declarat Newel Salet , coordonatorul cercetării publicate în revista BMJ Open.

Măsuri de precauție

Cercetătorii îi sfătuiesc pe toţi cei care suferă de epilepsie fotosensibilă să evite astfel de evenimente sau să îşi ia măsuri de precauţie cum ar fi să doarmă suficient sau să nu consume droguri, să nu stea aproape de scenă şi să părăsească locul de desfăşurare a festivalului dacă simt că experimentează efectul de „aură“.

 

ARTICOLE SIMILARE

Azi începe Târgul de Carte Gaudeamus: Când și unde se va desfășura

realitatea

Sia, gest impresionant: a plătit cumpărăturile tuturor clienților dintr-un magazin de Ziua Recunoștinței

Andreea Damian

Crazy Rich Asians, probabil cel mai prost film cu miliardari chinezi maimuțărind americanii

Dora Constantinovici

Țara unde milioane de oameni riscă închisoare pentru sex în afara căsătoriei

Andreea Damian

Povestea din biblioteca: Matusa Julia si condeierul, Mario Vargas Llosas

realitatea

Delia, vacanță exotică de 25.000 de euro

Tabu Tabu

3 comentarii

Pericolul major pe care îl ascund festivalurile de muzică – RO-Stiri.com 14 June 2019 at 23:34

[…] Pericolul major pe care îl ascund festivalurile de muzică, pe TABU.RO […]

Răspunde
Pericolul major pe care îl ascund festivalurile de muzică - Ziare pe Net 14 June 2019 at 23:53

[…] Pericolul major pe care îl ascund festivalurile de muzică, pe TABU.RO […]

Răspunde
Pericolul major pe care îl ascund festivalurile de muzică - Stiri eZZ 15 June 2019 at 4:33

[…] Pericolul major pe care îl ascund festivalurile de muzică, pe TABU.RO […]

Răspunde

Scrie un comentariu