Tabu
Image default
LIFESTYLE Slider

PERICULOS: schimbările climatice topesc Alpii francezi, spun alpiniștii

Stratul de sol permafrost se evaporă, făcând rocile instabile și predispuse la colaps, cu multe trasee considerate acum prea periculoase pentru utilizare.

Pentru turiștii care se plimbă pe străzile și cafenelele de pavaj din Chamonix, priveliștea versantului din Mont Blanc, cel mai înalt munte din Alpi, arată la fel ca întotdeauna. Însă montaniarzii care urcă muntele știu că peisajul familiar se va schimba rapid. “Schimbările climatice globale au consecințe grave și direct observabile în munții înalți”, spune Vincent Neirinck de la Mountain Wilderness, un grup care lucrează pentru păstrarea mediilor montane din întreaga lume. Una dintre consecințele schimbărilor climatice este topirea continuă a ghețarilor.

“În Alpi, suprafețele de ghețar s-au redus la jumătate între 1900 și 2012, cu o accelerare puternică a proceselor de topire începând cu anii 1980”, spune Jacques Mourey, un alpinist și om de știință care studiază impactul schimbărilor climatice asupra munților. Cel mai dramatic exemplu este cel al Mer de Glace, cel mai mare ghețar din Franța și unul dintre cele mai mari hotspot-uri turistice din Chamonix, care în present este de nerecunoscut pentru turiștii care obișnuiau să-l viziteze.

“Mer de Glace se topeste acum la o viteza de aproximativ 40 de metri pe an si a pierdut in jur de 80 de metri in ultimii 20 de ani”, spune glaciologul Luc Moreau. O consecință a topirii lui Mer de Glace este faptul că 100 de metri de scări au fost acum înșurubate pe pereții verticali de stâncă, pentru ca alpinistii să poată să urce pe ghețar.

Un alt impact al schimbărilor climatice în munți este creșterea numărului de căderi de bolovani care se desprind de pe munte; mai mult de 550 au avut loc numai în masivul Mont Blanc între anii 2007 și 2015. Motivul, explică Mourey, este faptul că stratul de sol permafrost care se află în interiorul aglomerațiilor de rocă se topeste acum.

“Pe măsură ce permafrostul se topește, întreaga secțiune de rocă devine destabilizată și mai predispusă la colaps.” Asta a provocat distrugerea iconicului stâlp Bonatti, o coloană masivă de stâncă și un loc popular de cățărare care s-a prăbușit în anul 2005. În mod semnificativ, schimbările climatice se întâmplă aproape de două ori mai repede în munții înalți decât în ​​rest.

“În timp ce există multe teorii cu privire la motivul pentru care se întâmplă acest lucru, în cpntinuare nu înțelegem în totalitate ce se întâmplă”, spune Mourey. Însă multe rute de alpinism au fost modificate drastic de schimbările climatice. “Un ghid al alpinismului și alpinismului din anii 1970 pentru cele 100 de cele mai bune trasee din jurul Mont Blanc nu mai este util, deoarece majoritatea rutelor s-au schimbat și nu mai pot fi folosite”, spune el. Traseele către colinele montane înalte din Mont Blanc, care sunt folosite de alpiniști, devin din ce în ce mai periculoase, forțând autoritățile să se adapteze și să ia măsuri.

ARTICOLE SIMILARE

Netflix | Ce vedem în iunie

Andreea Damian

Pierderea mirosului îi ajută pe pacienții cu Covid-19 să devină creativi în bucătărie

Andreea Damian

Iubita lui Cristiano Ronaldo, sexy și provocatoare într-o reclamă la lenjerie intimă

Andreea Damian

Reteta de toamna – Prune murate

realitatea

Meghan Markle își găsește inspirația pe YouTube, când vine vorba de machiaj

Andreea Damian

Topul celor mai trendy pantaloni scurți din această vară

Andreea Damian

Scrie un comentariu