Tabu
Image default
HEALTH Slider

Persoanele care merg mai încet arată mai în vârstă

Viteza cu care merg oamenii de peste 40 de ani constituie un indiciu al unui proces accelerat sau încetinit de îmbătrânire mintală şi fizică, sugerează oamenii de ştiinţă.

După ce au efectuat nişte simple teste ale vitezei la mers, cercetătorii au putut măsura cât de mult au îmbătrânit de fapt oamenii, dincolo de vârstă. Ei au constat că persoanele care merg încet au nu doar creierul îmbătrânit, ci şi arată mai în vârstă.

Echipa internațională a declarat că rezultatele au fost o „surpriză uimitoare”. De regulă viteza mersului este folosită ca măsură a sănătăţii generale în special a persoanelor de peste 65 de ani, fiind un bun indicator al forţei musculare, funcţiei pulmonare, echilibrului, rezistenţei coloanei vertebrale şi a vederii. Totodată, încetinirea ritmului de mers a fost asociată unui risc mai mare de a dezvolta demenţă şi de asemenea cu riscul unei deterioarări mai rapide fizice şi cognitive.

Studiul a fost realizat pe 1.000 de persoane din Noua Zeelandă născute în anii 70. Subiecţii au fost testaţi în baza ritmului de mers şi urmăriţi până la 45 de ani. Participanţii au fost supuşi mai multor teste: fizice, ale funcţiei cerebrale, scanări ale creierului. În plus, rezultatele au fost corelate cu cele de la testele cognitive de pe parcursul copilăriei, efectuate la interval de câţiva ani.

„Acest studiu a descoperit că viteza mică de mers este semnul unei probleme cu decenii înainte de a ajunge la bătrâneţe”, a spus Terrie E Moffitt, coordonatorul studiului, cercetător la King’s College London şi Duke University (SUA). La 45 de ani oamenii mergeau cel mai repede cu 2m/s.

În general, cei care mergeau mai încet prezentau semne ale „îmbătrânirii accelerate”: plămânii lor, dinţii şi sistemul imunitar arătau în formă mai proastă decât ale celor care mergeau mai repede.

Cel mai neașteptat rezultat a fost faptul că scanările cerebrale arătau şi un creier îmbătrânit. Iar cercetătorii au putut prezice viteza de mers a unor persoane de 45 de ani în funcţie de rezultatele la testele de inteligenţă, de limbaj şi ale abilităţilor motorii obţinute de acestea la vârsta de 3 ani. Copiii care au ajuns adulţi cu unele dintre cele mai mici viteze de mers (în medie 1.2 m/s) aveau în medie un IQ cu 12 puncte mai mic decât cei cu cele mai mari viteze la mers (1.75m/s), 40 de ani mai târziu.

Echipa internaţională de cercetători a declarat că diferenţele în starea de sănătate şi IQ ar putea fi efecte ale stilului de viaţă sau ar putea reflecta faptul că unii oameni sunt mai sănătoşi la începutul vieţii. Dar ei sugerează că există deja semnele unei stări de sănătate mai proaste sau ale îmbătrânirii premature se văd încă din copilărie. Cercetătorii au spus că măsurarea vitezei de mers la o vârstă mai tânără ar putea fi o modalitate de testare a tratamentelor pentru a încetini îmbătrânirea.

 

ARTICOLE SIMILARE

Povestea din biblioteca – Mircea Eliade, Oceanografie

realitatea

Mihaela Rădulescu e nostalgică! De ce îi e dor vedetei?

Tabu Tabu

Ce mesaje ascunde portretul de familie realizat pentru ziua prințului Charles

Andreea Damian

RAPORT: Majoritatea râurilor și lacurilor din Europa nu întrunesc condițiile de calitate

realitatea

Verișorul reginei Elizabeth s-a căsătorit în prima nuntă regală între persoane de același sex

realitatea

Decizie șocantă: o mare actriță de la Hollywood, atrasă de viața de mănăstire

Andreea Damian

1 comentariu

Scrie un comentariu