Tabu
Image default
LIFESTYLE

Persoanele cu pensii mai mari de 4.000 de lei vor primi înapoi contribuţiile achitate la sănătate. Cum se restituie CAS reținut

Guvernul ar putea adopta o ordonanţă de urgenţă care să stabilească modalităţile de restituire a contribuţiilor de sănătate plătite de către cei care au pensii de peste 4.000 de lei.

Secretariatul General al Guvernului recomandă Executivului adoptarea unei ordonanţe de urgenţă prin care să fie stabilite modalităţile de restituire a sumelor reţinute în temeiul OUG nr. 130/2021.

“Apreciem că se impune adoptarea de către Guvernul României a unei ordonanţe de urgenţă care să stabilească modalităţile de restituire a sumelor reţinute în temeiul OUG nr. 130/2021 cu titlu de contribuţii de asigurări sociale de sănătate de către Casele teritoriale de pensii sau, după caz, de Casele sectoriale de pensii din subordinea Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului Administraţiei şi Internelor şi Serviciului Român de Informaţii”, se arată în nota semnată de secretarul general al Guvernului, Marian Neacşu.

Guvernul a transmis prin intermediul unui comunicat că, începând cu luna ianuarie 2022, veniturile din pensii au fost grevate de contribuţiile de asigurări sociale de sănătate, reţinerea făcându-se la sursă de către Casele teritoriale de pensii, prin aplicarea unui procent de 10% pentru sumele ce depăşesc 4.000 de lei.

Prin decizia nr. 650 din 15 decembrie 2022, Curtea Constituţională a admis excepţia de neconstituţionalitate şi a constatat neconstituţionalitatea unor prevederi din OUG nr. 130/2021.

“Este previzibil faptul că persoanele care au solicitat restituirea sumelor reţinute din pensie cu titlul de CAS începând cu luna ianuarie 2022 până la momentul reţinerii vor obţine din partea instanţelor judecătoreşti soluţii favorabile. Având în vedere numărul mare de pensionari afectaţi de dispoziţiile OUG nr. 130/2021 şi faptul că acesta ar putea creşte în perioada următoare, nota prezentată Guvernului include soluţia reglementării efectelor Deciziei Curţii Constituţionale nr. 650/2022, printr-un act normativ de acelaşi nivel cu OUG nr. 130/2021, care să stabilească modalităţile de restituire a sumelor reţinute cu titlu de contribuţii de asigurări sociale de sănătate”, informează Executivul, potrivit Agerpres.

ARTICOLE SIMILARE

Catalin Maruta, nervos pe Bianca Dragusanu: “M-a luat de fraier”!

PROGRAMUL de la ”Străzi deschise”, pentru a doua oară în Cartierul Rahova, în weekend-ul 15-16 octombrie

Andreea Damian

Secretul din spatele alunitelor

realitatea

Vești îngrijorătoare! Ce s-a întâmplat cu liderul formaţiei Şuie Paparude

Inna, mai GRASĂ cu 10 kg şi îmbrăcată VULGAR! Niciodată nu ai văzut-o AŞA (FOTO)

Ellen DeGeneres, părăsită de parteneră?

Scrie un comentariu