Tabu
CULTURE

Picanterii

Do­rind să facă puțină or­dine în gusturile erotice ale cinefi­li­lor de pre­tutindeni, echipele a două site-uri prestigioase, nerve.com (re­vista online șic a cărei te­matică nu e psihiatria, ci sexul) și IFC.com (canal de filme in­dependente) s-au reunit cu acest nobil scop. Astfel, după lungi vizionări și dezbateri în­verșunate, au în­toc­mit două topuri: unul cu cele mai bune 50 de sec­vențe de sex din cinema  și unul cu cele mai proaste .

Menționez pe sărite câteva poziții. Să începem cu topul secvențelor proaste. Pe locul 40 îl găsim pe David Bowie în The Man Who Fell To Earth, care consideră de cuviință că amorul pigmentat cu împușcături de pistol ar fi ceva incitant. Sex periculos, la propriu.

Pe 20 se află unul dintre filmele mele favorite, Da­mage, unde Jeremy Irons și Juliette Bi­no­che trăiesc o pasiune rar întâlnită pe ecra­ne. A te plânge de lipsa umorului în scenele de dra­goste din filmul ăsta e ca și cum te-ai afla pe creasta unui munte și te-ai indigna că nu se simte briza mării.

O alegere nereușită e locul 3, Irreversible. Un viol filmat nu e o sec­ven­ță proastă de sex, e pur și sim­plu un viol. La fel de ne­fericită e și alegerea „câștigătoa­rei“: celebra scenă a untului, din Ultimul Tango la Paris. De aproape 40 de ani, s-a comentat și interpretat secvența asta în toate felurile posibile: năucitoare, extrem de violentă fizic și psihic, bolnăvicioasă, etc…

Probabil unii se așteptau să aibă și umor. Neavând deloc, au desemnat-o cea mai proastă secvență de sex din cinema. Să trecem la cele reușite. Pe locul 47 se află unul dintre cele mai rafinate filme din top, Dreamers, ale cărui scene de sex îți rămân mult timp în memorie după vizionare.

Reușită, prin caracterul complet imprevizibil, e secvența de dragoste dintre cei doi cowboys din Brokeback Mountain (locul 23). Un film minunat e cel de pe poziția 19, Lucia și sexul, unde dragostea fizică e arătată fără briz-brizuri, fără metafore ieftine și fără fluturași zglobii. De-un erotism puternic e și threesome-ul din Y Tu Mamá También (locul 13).

Doi tineri și o femeie mai în vârstă decât ei descoperă dragostea liberă, fără inhibiții și fără prejudecăți. Din top nu putea să lipsească David Lynch, cu al său Mulholland Drive: doua femei splendide (Naomi Watts și Laura Harring) redefinesc erotismul. Pe lo­cul 2 se află cea mai intensă scenă dintre toate.

E cea din A History of Violence, a lui Cronenberg. De-o încărcătură emoțională fantastică, secvența de dragoste violentă dintre cei doi soți pe scări e perfectă. Pe locul 1 e Don’t Look Now. Fierbinte și totodată „pe bune“, actul sexual dintre Donald Sutherland și Julie Christie e răvașitor.

ARTICOLE SIMILARE

Sărbătoritul zilei

realitatea

Barack Obama îți arată playlistul lui de vara aceasta

Andreea Damian

Invenția care ar trebui să protejeze mediul de emisiile din agricultură: toaletele pentru vaci

Andreea Damian

SHAKIRA a nascut un baietel!? Marea pacaleala a sfarsitului de an!

Sărbătoritul zilei de 17 noiembrie

realitatea

Sărbătoritul zilei

realitatea

Scrie un comentariu