Home > Agenda > Descoperirea despre gheața din zona arctică ar putea să explice valul de caniculă din Europa

Descoperirea despre gheața din zona arctică ar putea să explice valul de caniculă din Europa

gheața

Gheața din jurul teritoriului Antarcticii a suferit pierderi „precipitate” din anul 2014, potrivit datelor din satelit, la o viteză mai mare decât procesul de topire al gheții din zona arctică, scrie The Guardian. Creșterea dramatică a mediei anuale înseamnă faptul că Antarctica a pierdut în patru ani o cantitate de gheață echivalentă cu cea pierdută în zona arctică, de la polul nord, în 34 de ani. Cauza pierderilor masive de gheață nu este încă cunoscută, și doar timpul va spune dacă gheața se va reface sau continuă să se topească.

Dar cercetătorii susțin că acest fenomen arată că gheața se poate topi cu o viteza mult mai mare decât se credea până acum. Spre deosebire de topirea stratului de gheață de pe uscat, procesul topirii gheții din apă nu afectează nivelul mării. Însă pierderea straturilor albe de gheață duce la absorbția căldurii soarelui de către apele închise la culoare ale oceanelor, contribuind la un ciclu vicios de încălzire.

Topirea gheții din apă se răspândește în zone vaste și are un impact major asupra sistemului climatic global, pierderile din zona arctică fiind legate puternic de condițiile meteo extreme la latitudini mai mici, cum ar fi valurile de căldură din Europa. Topirea gheții de pe apă din zona arctică este un proces la care a contribuit creșterea temperaturii aerului la nivel global, un efect al comportamentelor umane, însă cei doi poli sunt foarte diferiți. Oceanul Arctic este înconjurat de continente și este expus la aerul din ce în ce mai cald, în timp ce Antarctica este un continent înghețat, protejat de curenți de aer puternici.

Stratul de gheață de pe apă din Antarctica a fost într-o creștere lentă timp de 40 de ani, atingând un punct maxim în 2014. Însă de atunci procesul de topire a accelerat dramatic, atingând un record un nivel record în anul 2017. „A fost înregistrată o pierdere masivă”, a declarat Claire Parkinson, din cadrul Goddard Space Flight Center (NASA). În studiul său, publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences, Parkinson a numit acest declin abrupt și o inversare dramatică. „Nu știm dacă fenomenul va continua”, a adăugat Parkinson. „Însă ridică întrebări legate de cauzele sale; și legate de posibilitatea de a vedea o accelerare puternică în rata micșorării zonei arctice.”

„Zona arctică a devenit un personaj principal al încălzirii globale”, susține Parkinson. Însă topirea accelerată a gheții din Antarctica este un fenoment mai grav. „Toți cei care lucrăm în zona aceasta de cercetare ne gândeam că la un moment dat efectele încălzirii globale vor ajunge și în Antarctica.”

Rata scăderii cantității de gheață după 2014 a fost de trei ori mai rapidă decât cel mai rapid fenomen de topire înregistrat vreodată la polul nord, în regiunea arctică. Expansiunea gheții a avut o creștere mică în 2018, dar în 2019 până în prezent a existat o reducere suplimentară.

Articole asemanatoare
Australia a înregistrat un nou record al celei mai calde zile din toate timpurile
naștere
Încălzirea globală crește riscul de naștere prematură
Mii „ouă de gheață” extrem de rare găsite pe o plajă din Finlanda
caniculă
Cum poți dormi mai bine pe caniculă. 16 sfaturi surprinzătoare de la experții în somnologie

Descoperirea despre gheața din zona arctică ar putea să explice valul de caniculă din Europa

by Andreea Damian   2 min
1