Tabu
Image default
HEALTHSlider

Pierderile repetate de sarcină pot fi provocate de calitatea slabă a spermei

Cercetătorii de la Imperial College London spun că au găsit o legătură între pierderile repetate de sarcină și calitatea slabă a spermei.

Un studiu publicat în revista Clinical Chemistry a analizat calitatea spermei a 50 de bărbați ai căror partenere au suferit trei sai mai multe pierderi de sarcină consecutive. Oamenii de știință au demonstrat că sperma bărbaților ale căror partenere au pierdut mai multe sarcini a avut un nivel mai ridicat de leziuni ale ADN-ului. Această descoperire ar putea ajuta la conceperea unor noi tratamente de reducere a riscului avortului spontan.

De exemplu, numai în Regatul Unit pierderea de sarcină recurentă afectează unul din 50 de cupluri. Dacă această cercetare poate ajuta la prevenirea chiar și a unor avorturi în viitor, ar face eforturile echipei de cercetare să fie un succes incontestabil. Pierderea de sarcină recurentă  este definită ca pierderea consecutivă a trei sau mai multe sarcini înainte de a 20-a săptămână de sarcină. Se considera adesea că aceasta este cauzată de probleme de sănătate cu care se confruntă mama, cum ar fi infecțiile și probleme ale sistemului imunitar.

„În mod tradițional, medicii și-au concentrat atenția doar asupra femeilor când încearcă să stabilească cauza unui avort spontan, dar nu iau în considerare și calitatea spermei”, explică Channa Jayasena, autorul principal al studiului. „Cu toate acestea, această cercetare se adaugă la un număr tot mai mare de dovezi care sugerează că sănătatea spermatozoizilor dictează sănătatea unei sarcini. De exemplu, cercetările anterioare sugerează că sperma are un rol important în formarea placentei, ceea ce este crucial pentru furnizarea de oxigen și nutrienți la făt”.

Echipa de experți a analizat sperma a 50 de bărbați și a comparat rezultatele cu cele ale 60 de voluntari ale căror partenere nu au suferit niciun avort. Analizele finale au demonstrat că sperma bărbaților ale căror partenere au avut avorturi spontane a avut de două ori mai multe modificări de ADN, comparativ cu grupul de control.

Aceste leziuni ale ADN-ului ar putea fi declanșate de speciile reactive de oxigen. Există molecule formate din celule în lichidul seminal, care protejează sperma de bacterii și infectii. Cu toate acestea, dacă concentrațiile sunt foarte mari, aceste molecule pot provoca leziuni semnificative celulelor spermatozoizilor. Bărbații care au avut probleme cu sperma au avut o creștere de patru ori mai mare a cantității de specii reactive de oxigen.

Cercetătorii cred că obezitatea reprezintă alt factor care poate afecta calitatea spermatozoizilor pentru că nivelurile ridicate de grăsime din organism pot declanșa o creștere a speciilor de oxigen reactiv.

În prezent, cercetătorii încearcă să descopere ce poate declanșa un nivel atât de ridicat.

 

ARTICOLE SIMILARE

Regina, „neagră” de furie! Topmodelul care s-a așezat pe tronul ei

Andreea Damian

Se deschide noua stagiune la Teatrul Naţional din Bucureşti

Andreea Damian

Top 7 obiceiuri vestimentare gresite

realitatea

Poate coronavirusul să reziste pe tălpile pantofilor?

Andreea Damian

Haine la modă care comprimă silueta

Andreea Damian

TREND ALERT: Lămâia este noua vedetă fashion a verii, florile sunt out

realitatea

Scrie un comentariu