Home > Hobby > Pisicile îşi recunosc numele dar probabil aleg să îşi ignore stăpânul

Pisicile îşi recunosc numele dar probabil aleg să îşi ignore stăpânul

Pisicile

Pisicile sunt capabile să îşi recunoască numele de alte sunete din jur, potrivit unui studiu publicat în Scientific Reports, citat de CNN. Ceea ce înseamnă clar că, da, pisica ta alege doar să te ignore când o strigi pe nume!

Cercetătorii japonezi spun că au făcut mai multe experimente pentru a observa cum reacţionează pisicile la numele lor acasă, fără ca stăpânul să fie în câmpul vizual. Aceștia au ales substantive cu aproximativ acelaşi accent şi lungime precum numele pisicii şi au înregistrat atât numele proprietarului, cât şi pe cel al animalului. Au lăsat pisica să asculte cuvintele la intervale de 15 secunde. Numele pisicii a fost ultimul. Indiferent de cine vorbea, cele mai multe pisici reacţionau în acelaşi fel: îşi mişcau capul sau îşi ridicau urechile atunci când li se pronunţa numele.

„Din rezultatele tuturor experimentelor, se pare că cel puţin pisicile care locuiesc în gospodării obişnuite îşi pot distinge numele de alte cuvinte şi de numele altor pisici”, se arată în studiu. „Acesta este prima dovadă experimentală care arată capacitatea pisicilor de a înţelege rostirea cuvintelor de către om”.

Cercetătorii au încercat să experimenteze cu pisici care locuiau într-o cafenea dedicată lor, dar au descoperit că pisicile nu îşi puteau distinge propriile nume de cele ale altor pisici din cafenea. În orice caz îşi puteau distinge numele de al altor substantive.

Deşi cercetătorii au concluzionat că pisicile îşi pot distinge numele de al altor cuvinte, studiul nu a putut să stabilească dacă pisicile sunt capabile să-şi distingă numele ca fiind un identificator pentru ele sau doar un cuvânt care poate avea o semnificaţie specială.

Articole asemanatoare
Pisicile se atașează de stăpânii lor exact așa cum se atașează câinii sau copiii de părinți

Pisicile îşi recunosc numele dar probabil aleg să îşi ignore stăpânul

by Andreea Damian   1 min
1