Tabu
LIFESTYLE Slider

Pisicile roșcate din filme o retrospectivă în cinstea lui Jones din Alien

Anul acesta filmul Alien (regizat de Ridley Scott) împlinește 40 de ani. Eveniment care unora dintre noi ne arată cât de mult am îmbătrânit sau, celor care sunt fani ai genului de film SF – că practic de 40 de ani, puține filme științifo-fantastice s-au ridicat la nivelul lui Alien. Ba chiar mai mult, unele dintre filmele care i-au urmat s-au inspirat bine de tot din filmul lui Scott atunci când și-au construit extratereștrii. Însă cel puțin avem mai mulți Jones pe care să-i iubim.

Textul d emai jos nu e despre Alien ci despre pisicile roșcate (sau cum le mai spun unii blonde, portocalii, Garfield) din filme. Săptămâna trecută am citit câteva cronici pentru Captain Marvel (am scris aici despre el) în care apare Goose – un personaj jucat de o pisică roșcată (de fapt de mai multe pisici roșcate căci rolul a fost obositor și a fost jucat pe rând de pisicile Reggie, Rizzo, Gonzo și Archie). În cronici, cumva, Goose pare să fie rolul principal și le-a furat colegilor oameni locul din primul rând în lumina reflectoarelor – în sensul că toată lumea spune că filmul ar fi un fiasco total fără Goose. Goose – aflăm din istoria benzilor desenate aflate la baza filmului – este de fapt un extraterestru din specia Flerken și depune ouă. Multe, multe ouă (cam ca extraterestrul din Alien). De asemenea, Goose posedă un mănunchi impresionant de tentacule (sună cunoscut?) cu ajutorul cărora poate înghiți dușmanul cu totul cât ai spune “crănțănele”.

 

Mi s-a părut amuzantă cumva asemănarea lui Goose cu pisica din Alien – căci acolo îl avem pe Jones, pisica roșcată a navei lui Ripley (tot personaj feminin principal – jucat de Sigourney Weaver) – ele două fiind singurele supraviețuitoare ale întâlnirii de obicei de scurtă durată, fatală și dureroasă cu un xenomorph.

Spre deosebire de Captain Marvel, în Alien, extraterestrul feroce nu pare interesat de Jones la fel cum nici Jones nu dă două cepe degerate pe matahala ucigașă de pe altă planetă și-și vede de viața ei pisicească. Și în rolul lui Jones au jucat patru pisici la fel ca în cel al lui Goose. Și tot la fel ca în benzile desenate după care s-a făcut Captain Marvel, în cartea scrisă după filmul Alien, Jones este o pisică mai complexă, cu propriile ei păreri despre ceea ce se întâmplă pe navă. După personajul lui Goose a apărut o jucărie pisică roșcată din gura căreia ies niște tentacule dacă apeși un buton – Jones a fost răsplătit cu o carte scrisă de criticul de film Anne Billson – Alien, From The Point Of View Of Jones The Cat.

Cumva, făcând o retrospectivă a filmelor în care apar pisici, majoritatea mi se pare mie că sunt roșcate. Nu știu exact de ce sau cum dar ele par să fie preferatele regizorilor.

De exemplu în filmul Harry & Tonto din 1974, pisica roșcovană care a jucat rolul lui Tonto a căștigat chiar și rolul pentru cel mai bun rol jucat de un animal.

Sau cine nu-l cunoaște pe Garfield din filmul Garfield, pisica roșcată grăsană care adoră lasagna și care trecut de la personaj de benzi desenate la animație, jocuri video și apoi la film artistic?

Crookshanks din seria Harry Potter – rol interpretat de două persane roșcate – Crackerjack și Pumpkin, o creatură magică pe care Hermione o cumpără de la menajeria magică.

Puss in Boots din Shrek 2 și Puss In Boots cu vocea lui Antonio Banderas, o pisică animate roșcată foarte bătăioasă, maestru al spadei dar care se folosește și de aspectul său multi-felin pentru a obține ce-și dorește.

Iar ultima și deloc în ultimul rând, să nu o uităm pe Orangey din Mic dejun la Tiffany, cea care jucând alături de Audrey Hepburn a câștigat două premii pentru cea mai bună interpretare a unui rol pisicesc.

Sigur că în istoria cinema există o grămadă de alte pisici care au roluri memorabile în filme. Dar dintre toate parcă tot pisicile roșcate reușesc să învârtă rola de film cel mai bine.

 

ARTICOLE SIMILARE

Celebritati nascute pe 9 august!

realitatea

Care sunt alimentele care ajuta la hidratare pe timpul verii?

realitatea

ŞOCANT! O jurnalistă din SUA a fost diagnosticată cu cancer, după o mamografie efectuată ÎN DIRECT la TV

Se deschide sezonul de primavara-vara la Bucuresti Mall

Shakira reacționează după zvonurile privind despărțirea de Gerard Pique

Andreea Damian

Elena Udrea e carnivora: “La mine nu exista o masa fara carne!”

Scrie un comentariu