Tabu
Image default
lifestyle

Politicieni si oameni de afaceri in inchisorile Romaniei feat. VANTU

Cazul condamnării fostului premier PSD Adrian Năstase la doi ani de închisoare, în dosarul „Trofeul Calităţii”, este cel mai răsunător verdict dat de justiţia românească într-un caz de corupţie. Mai mulţi politicieni şi oameni de afaceri cu greutate au fost însă condamnaţi sau sunt judecaţi în stare de arest preventiv. Vezi AICI!

În afară de Adrian Năstase, mai există şi alţi politicieni care au primit recent condamnări definitive.

Deputatul PNL Virgil Pop, ales la Turda, a fost condamnat la 5 ani de închisoare cu executare, pentru trafic de influenţă. La sfârşitul lunii martie 2012, instanţa supremă i-a dat sentinţa definitivă.

El a fost acuzat că a cerut 80.000 de euro, din postura de consilier judeţean pe care o deţinea în 2007-2008, pentru a-l influenţa pe preşedintele Consiliului Judeţean Cluj să atribuie contracte de instalaţii electrice în favoarea unei firme. Pop a şi primit 130.000 de lei şi 30.000 de euro, de la reprezentantul firmei respective.

Pentru a ascunde provenienţa banilor, Pop a determinat-o pe administratora unei firme de publicitate (Turdarom Advertising) să întocmească acte fictive cu firma de la care Pop luase banii.

Virgil Pop a cerut de asemenea şi 50% din acţiunile la firma Skiland Oradea, în schimbul sprijinului pentru aprobarea cererilor de plată a primei tranşe din contractul de finanţare din fonduri Sapard.

Ioan Avram Mureşan, fost ministru al Agriculturii din guvernarea Convenţiei Democrate, a fost condamnat definitiv, la sfârşitul lunii mai 2012, la 7 ani de închisoare cu executare, pentru deturnare de fonduri. El are de plătit, împreună cu ceilalţi condamnaţi din dosarul „Sun Oil”, aproape 3 milioane de lei despăgubiri.

Mureşan a fost acuzat că, în perioada 1999-2000, din postura de ministru, a aprobat, alături de alţi funcţionari, scoaterea din rezerva de stat a peste 5 tone de ulei de floarea soarelui pentru firma Sun Oil din judeţul Constanţa, fără justificări legale.

Mureşan mai aşteaptă o sentinţă definitivă alături de fostul ministru al Agriculturii, Decebal Traian Remeş, în dosarul de corupţie denumit de presă „Caltaboşul”. Cei doi au fost condamnaţi la câte 3 ani de închisoare, însă au contestat sentinţa.

Fostul primar PDL al Clujului, Sorin Apostu, se află în arest preventiv, fiind judecat pentru 18 acte de luare de mită, 19 acte de complicitate la spălare de bani, 19 acte de complicitate la flas în înscrisuri sub semnătură privată, 21 de acte de trafic de influenţă, 23 de acte de instigare la spălare de bani şi 23 de acte de instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată.
Apostu este acuzat că a primit aproape 130.000 de euro mită de la reprezentanţii firmelor de salubrizare Brantner Vereş şi Rosal, pentru a le menţine contractele pe care le aveau cu municipalitatea. Apostu a spălat banii prin cabinetul de avocatură al soţiei sale, Monica Apostu, judecată şi ea în acelaşi dosar.

În interceptările din acest dosar, s-a speculat că o parte din mită ar urma să ajungă la fostul premier Emil Boc, însă numele acestuia nu apare în interceptări.

Procurorii au cercetat însă şi luări de mită de mult mai mică anvergură în cazul Apostu, cum ar fi perceperea unei taxe de la producătorii de pepeni sau de legume, în schimbul obţinerii autorizaţiei de vânzare. Apostu deţinea nu mai puţin de 22 de telefoane mobile, pentru a evita interceptările autorităţilor, susţin procurorii DNA.

Fostul deputat PDL Mihail Boldea se află şi el în arest preventiv, fiind cercetat penal pentru constituirea a două grupuri infracţionale organizate, în perioada 2006-2011, prin care ar fi încercat să intre în posesia a 9 imobile din Galaţi, prin falsificarea de acte juridice şi prin escrocarea proprietarilor de drept.

Boldea mai este acuzat şi că, alături de un alt fost membru PDL, Alexandru Bogdan Boza, a falsificat documente şi a pretins unei firme aproape un milion de euro, folosindu-se de ele.

Boldea a fost arestat în Kenya, după ce a dispărut de la domiciliu cu câteva zile înainte ca procurorii DIICOT să ceară arestarea sa.

În ce îi priveşte pe oamenii de afaceri cu averi importante, două nume grele au fost condamnate recent la închisoare cu executare.

Sorin Ovidiu Vîntu a primit o pedeapsă de un an de închisoare pentru şantajarea omului de afaceri Sebastian Ghiţă. În 2011, el l-a forţat pe Ghiţă să-i dea 150.000 de euro, sub ameninţarea că altfel va denunţa un contract între ei. Era vorba despre contractul de management al postului Realitatea TV, unde Ghiţă fusese numit manager, cu obligaţia unor investiţii pe mai mulţi ani.

Sorin Ovidiu Vîntu este însă judecat şi în alte dosare, cum ar fi cel al fostului şef al FNI, Nicolae Popa, care fugise şi se ascundea în Indonezia, pentru a evita executarea pedepsei de 15 ani de închisoare pe care o primise în dosarul devalizării FNI. Vîntu este acuzat de favorizarea infractorului, pentru că i-ar fi trimis regulat bani lui Popa în Indonezia şi i-ar fi asigurat protecţia în ţara respectivă.

Totodată, Ministerul Public a dispus redeschiderea dosarelor privind FNI, Banca Agricolă, Banca de Investiţii şi Dezvoltare şi Banca Română de Scont, bazându-se, cel mai probabil, pe date noi apărute din audierea lui Nicolae Popa. Vîntu a fost achitat iniţial în aceste dosare, uneori prin prescrierea faptei.

Omul de afaceri Ilie Carabulea, patronul firmei de transport Atlassib şi al Băncii Carpatica, a fost condamnat şi el definitiv, la un an şi 6 luni de închisoare, pentru dare de mită.

El a fost acuzat că l-a mituit pe şeful Parchetului de pe lângă Judecătoria Sibiu, Florin Apostu, pentru a-l ajuta în promovarea unui recurs în interesul legii, prin influenţarea Procurorului General Laura Codruţa Kovesi. În 2010, procurorul Apostu a avut în lucru nu mai puţin de 196 de dosare penale privind firmele deţinute de Carabulea.

Carabulea i-a oferit procurorului o revizie auto în valoare de 4.000 de lei, precum şi dreptul de folosinţă pentru două maşini de lux – un Audi A8 şi un Volkswagen Passat.

ARTICOLE SIMILARE

ANGELICA …inainte si dupa PHOTOSHOP! Transformare incredibila!

realitatea

Cine e vedeta din Romania careia i-a plesnit un silicon!

Ghici cine…

realitatea

GABI CRISTEA a divortat azi!

S-au pozat in costume de baie! Imagine de senzatie cu Dana Savuica si Ozana Barabancea!

Patrick Swayze: “Iată dovada că nu am murit”

realitatea

Scrie un comentariu